С 300000 лева са глобени фирмите за чистота във Варна

300 000 лева санкции общо са отнесли за миналата година двете фирми - "Консорциум Варна1" и ЗМБГ, които събират и извозват боклуците във Варна. Това съобщи Биляна Павлова, началник сектор "Екоконтрол" в общината пред ПК "Благоустройство и комунални дейности".

Комисията прие бюджета за чистотата на Варна за 2020 г. в размер на 40.5 млн. лева. Парите са увеличени с 3.3 млн. спрямо средствата за 2019 г. при това без увеличение на таксата за битови отпадъци. За жилищни имоти тя от години е 0.98 промила от данъчната оценка и е една от най-ниските в страната. За ръчно метене и миене на улиците в морската столица са заложени 8.1 млн. лева.

Очакваните приходи от такса смет са 29 млн. лева., което е с 1 млн. лева повече от планираните за миналата година. Около 2,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Преходният остатък от преизпълнение на приходите от такса смет и неразплатени разходи към края на 2019 г. е в размер на над 9 млн. лева.

Община Варна ще инвестира средства в ново съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци. За тази цел в местната хазна за 2020 г. са заделени над 3,14 млн. лева. В тази сума влизат разходите за закупуване на земя, извършване на предпроектни проучвания, както и проектиране на съоръжението.

Коментари

Задължително поле