Майкъл Блумбърг плаща над 4 млн. долара за участието на САЩ в климатичното споразумение

Ученици и студенти в дискусия “Ние и Европейският съюз”

Кейт Мидълтън е приета в болница с контракции В същото лечебно заведение тя роди и първите си две деца Джордж и Шарлът

Фалшив се оказа сигналът за бомба пред президентството

В Нормандия е задържан мъж, заподозрян, че е заплашвал полицията

Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

С 355 млн. лева се свиха инвестициите 14 пъти намаляват вложенията на чужденци в имоти у нас

Преките инвестиции за периода януари-юни 2017 г. възлизат на 405 млн. лева, показват данните на БНБ.

Преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват с 355 милиона лева през първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Това показват последните данни на Българската народна банка. За периода януари-юни 2017 г. те възлизат на 405 млн. лева при 760,9 млн. лв. година по-рано.
По предварителни данни за юни чуждите вложения нарастват със 171,1 млн. евро при ръст с 235,1 млн. евро за юни 2016 г. Повишението тази година се дължи в най-голяма степен на подстатия Дългови инструменти, уточняват от БНБ.

Преките инвестиции в чужбина за месеца нарастват с 36,3 млн. евро, при увеличение с над 40 млн. евро през юни 2016 г.

Драстичен спад е регистриран и при вложенията на чужденци в имоти у нас. Те намаляват над 14 пъти за година. Докато през първите шест месеца на 2016 г. са били 48 млн. евро, през тази са едва 3,4 млн. евро.

Най-голям инвеститор в имоти остават руснаците с вложения за 1,6 млн. евро, което е 45,3% от общия размер за полугодието. Следват ги тези от Украйна – 0,4 млн. евро или 11,3% и Казахстан – 0,3 млн. евро.

Данните на националната банка отчитат още, че от страната ни са изнесени стоки за 12,465 млрд. евро за първите шест месеца на годината, което е с 1,88 млрд. евро повече в сравнение със същия период на 2016 г. Увеличава се и вносът на годишна база с 2,21 млрд. евро и достига 13,63 млрд. евро.

В края на юни текущата и капиталова сметка е положителна и възлиза на 517,8 млн. евро при излишък от 854,3 млн. евро година по-рано, показват още данните на БНБ.

За първите шест месеца на годината тя също е на плюс с 825,6 млн. евро при излишък от 1,656 млрд. евро година по-рано. Към 30 юни салдото по текущата сметка е положително и възлиза на 480,5 млн. евро, при излишък от 713,6 млн. евро година по-рано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.