Български гражданин се самоуби в Турция, след като застреля бившата си приятелка и майка й

Премиерът Борисов: За догодина сме планирали 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати (ВИДЕО)

Министър Петя Аврамова: През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища 

Жертвите на падналия самолет край Пловдив са 18-годишно момче и пилотът на 45 г., който е собственик на машината

Мирослав Писов, осъден за смъртта на Чората: Присъдите ни са политическо решение на групата на Лозан Панов

Наливали бетона на „Бебреш” и с хеликоптер Виадуктът на магистрала „Хемус” е най-високият у нас, а доскоро и на Балканския полуостров

Гледайте НА ЖИВО отчета на ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Девет души са задържани при акцията срещу трафик на хора във Видинско Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на арестуваните, заяви зам.-главният прокурор Гешев

Турция може да замени Ф-35 с изтребители руско производство

Сняг валя в Смолянско

460 случаи на морбили са регистрирани в България

Малък самолет падна край пловдивско село, двама души загинаха

Арестуваха двама тийнейджъри за убийството на журналистка в Северна Ирландия

Не съчетавайте тези продукти

Каракачанов за срутилата се ограда, убила човек в Хасково: Малшанс и трагичен инцидент

С 355 млн. лева се свиха инвестициите 14 пъти намаляват вложенията на чужденци в имоти у нас

Преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват с 355 милиона лева през първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Това показват последните данни на Българската народна банка. За периода януари-юни 2017 г. те възлизат на 405 млн. лева при 760,9 млн. лв. година по-рано.
По предварителни данни за юни чуждите вложения нарастват със 171,1 млн. евро при ръст с 235,1 млн. евро за юни 2016 г. Повишението тази година се дължи в най-голяма степен на подстатия Дългови инструменти, уточняват от БНБ.

Преките инвестиции в чужбина за месеца нарастват с 36,3 млн. евро, при увеличение с над 40 млн. евро през юни 2016 г.

Драстичен спад е регистриран и при вложенията на чужденци в имоти у нас. Те намаляват над 14 пъти за година. Докато през първите шест месеца на 2016 г. са били 48 млн. евро, през тази са едва 3,4 млн. евро.

Най-голям инвеститор в имоти остават руснаците с вложения за 1,6 млн. евро, което е 45,3% от общия размер за полугодието. Следват ги тези от Украйна – 0,4 млн. евро или 11,3% и Казахстан – 0,3 млн. евро.

Данните на националната банка отчитат още, че от страната ни са изнесени стоки за 12,465 млрд. евро за първите шест месеца на годината, което е с 1,88 млрд. евро повече в сравнение със същия период на 2016 г. Увеличава се и вносът на годишна база с 2,21 млрд. евро и достига 13,63 млрд. евро.

В края на юни текущата и капиталова сметка е положителна и възлиза на 517,8 млн. евро при излишък от 854,3 млн. евро година по-рано, показват още данните на БНБ.

За първите шест месеца на годината тя също е на плюс с 825,6 млн. евро при излишък от 1,656 млрд. евро година по-рано. Към 30 юни салдото по текущата сметка е положително и възлиза на 480,5 млн. евро, при излишък от 713,6 млн. евро година по-рано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.