Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

С 3,6% нарасна икономиката на България БВП надмина 24,1 млрд. лв. през второто тримесечие на годината

Общият брой на работещите у нас през второто тримесечие на 2017 г. е 3, 619 милиона души, според данните на НСИ. Снимка: БУЛФОТО

Потреблението и износа са основен двигател на растежа

Икономиката на България нарасна с 3,6% през второто тримесечие на 2017 година, в сравнение със същия период на 2016-а. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната достигна до 24, 149 млрд. лева по текущи цени, показват данните на НСИ. За сравнение, през предходното тримесечие ръстът беше 3,5%. Преизчислен в евро, БВП е съответно 12,347 милиарда, като на човек от населението се падат 1741 евро.

Икономическият ръст се дължи предимно на потреблението и износа на стоки и услуги. От обявените данни става ясно, че крайното потребление отбелязва увеличение от 4,2%, износът на стоки и услуги от 6,5%, а вносът расте със 7,7%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 66,4% при 66% през съответния период на предходната година. Аграрният сектор достига добавена стойност в икономиката до 4,1%, като увеличението на равнището е с 0,2 процентни пункта на годишна база. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 29,5%. За крайното потребление през второто тримесечие на 2017 г. се изразходват 75,4% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 21,3% от произведените стоки и услуги, a външнотърговското салдо е положително, показват още данните на НСИ.

През второто тримесечие на 2017 г., спрямо същото тримесечие на предходната година, брутната добавена стойност се увеличава с 3,7%.

Според статистика за производителността на труда, обявена от НСИ вчера, заетите лица в икономиката са
3, 619 милиона, а общият брой отработени часове е 1,512 млрд. На един работещ се падат 6672,2 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 16 лв. БВП за час. Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на 2017 г. реално се увеличава с 3,2% и с 3% за един отработен час, спрямо съответното тримесечие на 2016-а.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.