САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

С 5,9 млрд. лева забогатели българите за година Депозитите са най-предпочитаната форма на спестяване

Нови 2,2 милиарда лева по свои банкови сметки са внесли хората у нас за година. Снимка ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

Финансовото богатство на българските домакинства се увеличава с 5,9 милиарда лева през последните 12 месеца, достигайки 73 млрд. лева към юни 2017 година. Това показва доклад на консултантската компания Industry Watch, подготвени на база данни на БНБ, КФН и БФБ-София. Авторите на анализа уточняват, че богатството през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но още изостава от темповете на растеж през върховата 2007 година.

Банковите депозити са най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават. Домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 милиона лева за последните 12 месеца. Ефективната лихва пада до 0,5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2,2 милиарда лева по свои банкови сметки през последния 12-месечен период.

Стойността на жилищните имоти, които населението притежава, се покачва. Търсенето на жилища остава високо, стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3,9% през август 2017 г.) и ускоряващата се кредитна експанзия.

Дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 година, тя остава изключително ниска в исторически план. Заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, уточняват експертите.

По данни на Националния статистически институт, които експертите анализират, пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21%. По този начин средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната, без новото строителство, достига 533 евро в средата на 2017 г.

“Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци”, прогнозират от Industry Watch.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 годсина. 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната.

Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.

През септември домакинствата с
Близо 6% увеличение на влоговете

Бaнкoвитe влoгoвe пpoдължaвaт cвoятa тeндeнция нa pacтeж, кaтo caмo тeзи нa дoмaкинcтвaтa вeчe ca 46,407 милиapдa лeвa, показват официални данни на БНБ за септември 2017 г., оповестени вчера. Според статистиката увеличението е 5,9% cпpямo cъщия месец нa пpeдxoднaтa гoдинa. Влoгoвeтe нa цeлия нeпpaвитeлcтвeн ceктop, в кoйтo влизaт дoмaкинcтвaтa и нeфинaнcoвитe пpeдпpиятия, ca нapacнaли c 6,8% нa гoдишнa бaзa дo 70,900 милиapдa лeвa или дo 72,3% oт брутния вътрешен продукт (БВП).

В края на септември кредитите за неправителствения сектор са 52,814 млрд. лв. (53,8% от БВП) при 52,522 млрд. лв. към август 2017 г. (53,5% от БВП). На годишна база те се увеличават с 4,9%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ей, това като четеш на Пеевски медиите и оставаш с впечатление, че България е раят на земята. Всеки икономист знае, че хората разчитат на депозити, когато не вярват на икономиката и ги е страх да инвестират. Само Блъсков и Борисов се опитват да ни убедят в обратното…

    1. Къде прочете в статията думата рай? Причините за спестяване в банките са различни и основното е недоверието в другите начини за оползотворяване на спестените средства. А и реално погледнато такива липсват на българските финансови пазари, отделно държавата не прави нищо за да подобри положението. Налице е огромен ресурс, който се обезценява поради некадърност на управляващи и бизнес и алчност на банкери.

  2. ама че богати станаха тия българи ! а така не може, а така не бива – веднага да им се изземат парите, като се фалират оше 2-3 банки…

  3. КАК ДВЕ-ТРИ,БЕ,ОПРАСКАЙТЕ 15-20 БАНКИ И НА ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА.МНОГО МАЛКО ПИШЕТЕ ЗА ТЪПИТЕ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ,КОИТО СА ОБИДА ЗА БЪЛГАРИНА И ОБИРДЖИЙСКА ПРАКТИКА НА БАНКИТЕ М.МАНОЛОВА ЩЕ ГИ ОПРАВИ И ТЯХ!!!

Отговорете