С 600 млн. лв. ще се гради канализация в София

Йорданка Фандъкова

50 км водопроводи строят тази година в столицата

Изградените в последните години тръби в града са колкото магистрала „Струма“

Осигурени са 600 млн. лв. за изграждане на канализация в София през следващите години, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. „В момента се подготвя регионално прединвестиционно проучване, което се финансира от ОП „Околна среда“ и частично от Столичната община. Анализът трябва да бъде готов догодина и да ни даде възможността да кандидатстваме по ОП “Околна среда“.

Очакваме над 200 млн. лв. инвестиции от „Софийска вода“, средства, които са включени в техния бизнес план, и 400 млн. лв. от ОП „Околна среда“. Това означава, че вече сме осигурили 600 млн. лв. за изграждане на водопровод и канализация през следващите години“, каза Фандъкова.

Тази година над 50 км водопровод и канализация ще бъде изградена в различни райони в града - главно в новите и крайните квартали. Три проекта са били спечелени по ПУДОOС към екоминистерството и с тях се гради канализация в кв. „Горна Баня“, в кв. „Люлин“ и кв.„Кръстова вада“. „46 км ще бъдат изградени със средства по инвестиционната програма на „Софийска вода“ в кварталите „Модерно предградие“, „Горна Баня“ и „Бенковски“. При реконструкцията на централна градска част подменяме тръби по на 100 години“, каза кметът. Тя допълни, че през последните години в града са изградени 200 км водопровод и канализация, което е колкото дължината на магистрала „Струма“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България