С 9% скачат заплатите в образователните инспекторати

Просветният министър Красимир Вълчев. Снимка: Цветелина Георгиева

С 9% ще скочат от 1 януари заплатите на експертите в Регионалните управления по образование. Това обяви в Шумен пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев. Промяната се налагат, заради осезаем отлив на експерти към училищата, където заплатите на педагозите са по-високи. Средната брутна заплата на учител е 1080 лв./с процент прослужено време б.а./, минималната на младши учител е 760 лв., а експертите в инспекторатите получават възнаграждения между 900 и 1000 лв., каза министърът.

В Регионалните управления в страната работят 613 души, а в началото на септември се освободили към 40 места. Освен тях имало и още 20 незаети щатни бройки, каза министър Вълчев.

През следващата година ще се увеличи и финансирането за психолози и педегогически съветници в училищата, което ще даде възможност за повече назначени.

Министърът коментира и 7-8 стартирани мерки, които трябва да намалят тежестта на раниците на учениците догодина. Надавяме са да има осезаемо намаление, каза министърът. И изброи, че става въпрос за: разделянето на големите учебници на 2 части, отпечатване на по-лека хартия, финансиране закупуването на шкафчета в училищата. Вече има съгласие от големите издателства да осигурят достъп до електронно четивни варианти на учебниците, уточни министъртът.

Ще се увеличат и класните стаи, обордувани с мултимедийни проектори или с елктронни дъски. Ще се препоръча на училищата да оптимизират и учебните разписания и средно на ден да се носят по-малко учебници. Освен това министърът беше категоричен, че част от оптимизацията на вещите в раницата трябва да дойде и от родителите. В момента раниците са средно около 7 кг. Комплект учебници в първи клас е 2,8 кг, а за следващите достига 4 и повече килограма.

В Шумен образователният министър се срещна с директори на учебни заведения от региона и близо 2 часа дискутираха всевъзможни въпроси по финансиране и нормативна уредба. Той посети и спортната зала на СУ "Йоан Екзарх".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование