Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Тавание и сие пишат евродокладите за България

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс признава, че само петима пишат евродокладите за България. Сред тях е и доносникът Юри Тавание (на малката снимка).

Трима от чиновниците, които следят напредъка ни в областта на правосъдието, работели „частично“ за механизма в Брюксел

Пишещите доклада можели да разчитат на помощ от юристи

Юри Тавание, който е завършил политология със специалност „Русия“, е един от чиновниците, които пишат докладите за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред. Още един съветник, чиято специалност не се уточнява, също работел на щат в Румъния. Останалите трима служители, които пишат мониторинговите доклади за България и Румъния, са базирани в Брюксел и работят по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) „частично“. Те са прикрепени към Генералния секретариат. Това става ясно от отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс на въпрос на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

Изненадващо е, че само петима души изготвят докладите за България и Румъния. Още по-изненадващо е, че от ЕК отказват да оповестят имената и квалификацията им.

На въпрос на Емил Радев от кои генерални дирекции са въпросните чиновници Тимерманс отговаря, че „служителите имат разнообразни профили, включително юридически“. Това означава, че поне един от пишещите доклади за България е юрист, коментира пред „Труд“ Радев.

От ЕК уверяват българския евродепутат, че петимата, които наблюдават напредъка на страната ни в правосъдието, можели да разчитат на правен експертен опит, включително на юридическия опит на свои колеги.

Подобен опит те можели  да почерпят от Правната служба и от Европейската служба за борба с измамите, както и от генерални дирекции „Правосъдие и потребители“, „Миграция и вътрешни работи“, „Вътрешен пазар“, „Регионална и селищна политика“ и „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“, в зависимост от случая.

От кабинета на Франс Тимерманс не отговарят на въпроса на Радев колко струва на данъкоплатците изготвянето на доклад по механизма, включително и подготвителната работа по него.

Според евродепутата Емил Радев не е сериозно уж важните за правосъдните реформи в България и Румъния доклади да се изготвят от петима души. Той подчертава, че трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование.

„Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит „, коментира Радев.

 

Съветникът доносник

Юри Бюрер Тавание е постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София.

Той е холандец по произход. Получил образование в Университета в Амстердам през 1998 г., Тавание бързо влиза в полезрението на изграждащите капацитет по това време на Балканите неправителствени организации от мрежите на мултимилиардера Джордж Сорос.

Първите му визити в София са свързани именно в качеството му на програмен мениджър по проекти. През 2001 г. в София Тавание се запознава с Ленко Ленков, който тогава представлява интересите на американска фондация, чийто наследник днес е фондация “Америка за България”.

В продължение на две години и половина Тавание работи с български неправителствени организации като “Отворено общество” и Българския хелзинкски комитет, финансирани именно от фондовете на Сорос.

Секретна грама на американското посолство в София от 26 юни 2009 г. на тогавашния посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни, засекретена от нейния заместник Александър Караянис, показва, че Тавание всъщност е информатор на американското посолство в София. Оттам доносите му стигат до ЦРУ, военното разузнаване, Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР, държавния секретар на САЩ и посланика на САЩ към ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ако някой очаква честен отговор от холандец е по добре да се застреля. Неотдавна премиерът им заяви, че хора които не приемат лъжата или уважават волята на народа изявена на референдум, не са добре дошли в страната им.

  2. Е стига вече, поредната анонимка от агент Блъсков.
    Кой стои зад това, Шиши или тази Дребна, но Дебела Жаба ГП?

  3. щом холанката е от ората на сорос ясна е работата.октопода се е оплел яко

  4. Юри Тавание завършил политология със специалност „Русия“. Кой нормален студент в Холандия ще завърши такава специалност? Само този, който е поготвян за шпионин. Сорос, преди него Максуел са агенти на ЦРУ легендирани като милионери. Това е стара практика на САЩ прилагана и в България в по-старо време. Легендата на милионера Анжело Коюмджийски от Самоков, който от сираче продаващо семки на улицата изведнъж натрупа милиони. И като милионер заминал за САЩ не продължи да е милионер, а стана полковник от ЦРУ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.