Таен информатор прати за 60 г. българи в затвор в ЮАР

Българите бяха задържани на 1 март в Южна Африка.

Пренасяли кокаин за 34 000 000 евро

Единият от нашенците отърва по чудо решетките

Двама били с фалшиви документи

Трима българи ще търкат общо 60 години наровете в Южна Африка. Двама от тях са осъдени на по 25 години затвор, а един получил 10-годишна присъда. Нашенците са заловени с 973 пакета кокаин на 1 март и вече имат присъди. Скъпият наркотик е открит в кораб, акостирал на пристанището на югозападния град Салданя.

Приблизителната стойност на кокаина, открит на „Уиндуърд“, е оценена на 34 млн. евро. Първоначално се смята, че българите са само мулета в нечия голяма наркоигра. Разследването обаче показва, че те самите са организирали трафика на кокаина. Имената им са познати както на полицията, така и в подземния свят. Навярно затова нашенците са с фалшиви документи за самоличност.

Операцията започнала още през януари, когато южноафриканската полиция получила от информатор сигнал за голямо количество кокаин, който трябвало да влезе в страната през пристанища в Западна Капска провинция.

На риболовен кораб четирима българи и шестима граждани на Мианма. 973 пакета компресиран кокаин са били скрити в три неизползваеми отделения на кораба, които са били запълнени с бетон и черна строителна масивна пластмаса. Екипажът на кораба, боядисан в цветовете на българския флаг, се е състоял от петима моряци от Мианма и капитана - 42-годишният Куау Хан. Те обаче бяха напълно оправдани от съда, както и единият от българите. Другите ще трябва да излежат доста сурови присъди.

Двайсет и пет години затвор е наказанието за един от нашенците - Марио Васев. Към присъдата си той получава и една година решетки за незаконно влизане в Южна Африка. Васев се прочу в България като един от заподозрените за убийството на писателя Георги Стоев през 2008 г. Той беше разпознат по направен фоторобот, но след като беше задържан се оказа, че никой не можа да потвърди това. Според запознати в миналото Марио гравитирал около известен наш наркобос.

25 г. ще търка наровете и вторият от задържаните българи - Асен Иванов. Той е известен на правоохранителните органи в ЮАР като словашки гражданин с името Алек Новак, който винаги носел пълни чанти с пари и се разплащал кеш. Иванов е собственик на кокаиновия кораб и на още три плавателни съда, един от които, плаващ под монголски флаг, изчезнал мистериозно малко преди акцията на южноафриканската полиция. 51-годишният българин вече се е изправял пред местния съд, който му е конфискувал близо 150 000 евро, защото не е могъл да докаже откъде ги има. Затова пък твърдял, че смятал да развива бизнес в Салдана и затова събирал пари. Иванов и Васев са заподозрени, че са част от българска организирана престъпна група, свързана с контрабанда на наркотици, преминаваща през ЮАР за Европа. Този маршрут е доста рисков, твърдят полицаи. В Южна Африка пазарът не е толкова развит, търсенето не е толкова засилено и затова не е развит транзитен маршрут за дрога. Рискът транспортът да бъде спрян и проверен, е доста висок.

Предполага се обаче, че нашенците не за първи път са пренасяли наркотици с риболовния кораб и са мислели, че отново няма да ги хванат. Третият българин от групата – 53-годишният Атанас Биков, получи най-малка присъда - 10 г. затвор. За него не се знае много и името му не фигурира в полицейските сводки нито у нас, нито в Южна Африка. Нашенците са били доста богати. Освен решетки по решение на съда са им конфискувани активи на обща стойност 46,5 милиона ранда (над 2,7 милиона евро). Сред тях са два луксозни джипа, корабът „Уиндуърд“ и още два плавателни съда.

Най-интересният от четиримата българи е 45-годишният Борислав Атанасов с прякор Боби Мекото. Той изобщо не стигна до присъда, след като прокуратурата оттегли обвиненията срещу него и шестимата мианмарци, въпреки че хора от подземния свят твърдят, че е мозъкът на наркогрупата. В България той се занимава със строителство, но това е само легалната му дейност. Зад гърба му са и грабежи и притежаване на взривни вещества, лежи и в затвор в Германия за източване на банкови карти. Вече е бил арестуван за наркотрафик от Перу за Европа. Името му се свързва с Брендо, но досега не са намерени доказателства за това.

Бил 14 дни в плен за откуп

Боби Мекото платил 300 000 евро на „Наглите“

Оправданият в ЮАР за наркотрафика Борислав Атанасов – Боби Мекото е бил отвлечен на 23 юли 2009 г. от бандата на „Наглите“. Охранителна камера запечатва как джип се приближава до мерцедеса на жертвата, след това трима яки мъже го измъкват от автомобила и го отвличат. Две седмици Боби Мекото изкарва в плен на бандитите и накрая се съгласява да плати откупа – близо 300 000 евро. Той не рискува да намеси полиция при предаването на откупа, за да остане жив. Затова пък се замесва в доста по-рискови дела, като трафика на наркотици. В началото на бандитската си кариера Мекото се занимава с дребни далавери, като източването на кредитни карти и кражби. Потенциалът му обаче е бил забелязан от нашенските наркобосове, които го включват в голямата игра.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право