Тази вечер ще стане ясен кандидатът за президент на Франция от десницата

Кандидатът за президент на Франция от десницата ще стане ясен тази вечер, информира БНТ. Днес на балотаж се явиха двамата финалисти от първия тур- Франсоа Фийон и Ален Жюпе. Фийон е фаворит в проучванията с голяма преднина, цели 61 процента пред центриста Жюпе, но изненади не се изключват.

Балотажът за президентска номинация на френската десница протече при по-голяма избирателна активност отколкото при първия тур. Двамата финалисти Франсоа Фийон и Ален Жюпе гласуваха съответно в Париж и в предградие на Бордо.

62-годишният Фийон, наричан френският Тачър, спечели 44 процента на първия тур и симпатиите при последния дебат. Женен за англичанка, баща на пет деца , той иска да съкрати повече държавни служители отколкото съперника си Жюпе, но също като него е за отмяната на 35-часовата работна седмица. По-категоричен е в позицията за пълна забрана на буркините и иска сътрудничество с Москва по сирийския въпрос.

"Очаквам присъдата на французите", заяви Франсоа Фийон, кандидат за президентска номинация.

71-годишният Ален Жюпе стана мишена на безпочвена кампания в социалните медии и във вестник за предполагаеми негови връзки с радикалния ислям. В основата на нападките е проект за голям мюсюлмански център в Бордо.

"Възмутително е, че никой не осъди кампанията срещу мен", каза другият кандидат за президентската номинация Ален Жюпе.

Жюпе има три деца от двата си брака. Бившият външен министър критикува Кремъл и иска фиксирането годишно на квота за чужденци, които да бъдат приемани във Франция.

И двамата са добри, но трябва да изберем един , коментира пенсионерка в Бордо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа