Тайван купува американско оръжие за 1,1 млрд. долара, Китай отговаря с контрамерки

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон.

По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения.

"Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията", каза той.

Тайванското министерство на отбраната по-рано изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,1 милиарда долара с правителството "Байдън" за закупуването от островната демокрация на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предава ДПА.

Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия