Тайната история на рицарите тамплиери

Експерти разплитат митове и мистерии

Документален епос в три части се опитва да предложи възможно най-мащабния, детайлен, ясен и ярък поглед към обвития в легенди орден на рицарите тамплиери. “Тайната история на рицарите тамплиери” проследява възхода и падението на легендарните воини и през тяхната арка изгражда панорама на европейското средновековие.

“От издигането им до небесата до пропадането им в пламъците на ада. От ритуалите и традициите на средновековното рицарство, през невероятната кампания срещу тях до предполагаемото им тайно спасение, както и наследството им, останало по Светите земи и на Европейския континент.” Така създателите описват своята продукция, която ще се излъчи по Viasat History с пилотния епизод на 6 декември, неделя, в 20:55 часа, а в средата на месеца ще има и маратон на трите части в три поредни вечери на 15, 16 и 17 декември от 21:15 часа.

Рицарите тамплиери са създадени като специален религиозно-военен орден в традицията на средновековното рицарство и благодарение на пряка връзка с краля и папата.

В хода на трите епизода се проследява развитието на Тамплиерите до върховна власт и превръщането им в обект на безпрецедентна кампания на омраза, целяща да ги дискредитира до степен на безчовечност чрез неописуеми обвинения в преклонение пред дявола и други престъпления.

Сред експертите в поредицата са Барбара Фрале - италиански палеограф и автор, която работи в Архива на Ватикана, автор на многобройни книги, посветени на изучаване на историята на рицарите тамплиери, Франко Кардини, историк, учен и писател, специализиран в изучаването на Средновековие, Ален Демуржер, френски историк и водещ специалист по история на Рицарите тамплиери и кръстоносните походи, история на религиозните ордени и франкската държава в края на средните векове и Марина Монтесано, професор по средновековна история в DICAM - Университета в Месина и Факултета по философия в университета Сан Рафаеле Вита-Салуте.

Сериалът дава отговор на някои от ключовите въпроси за тези рицари - по какво тамплиерите се отличават от другите рицари, как е структуриран орденът, какви били условията, за да се присъединиш към него и как стават известни с дисциплината си?

Коментари

Задължително поле