Предупреждение за силен вятър е в сила за почти цялата страна

Васил Михайлов стана носител на наградата за цялостен принос към киното

Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Тайп Баба уби Ататюрк

След референдума може да се очаква логично допълнително настъпление срещу принципите на светската държава и увеличаване на натиска срещу всички, които не подкрепят президента

След референдума от неделя Турция се събуди разделена на две части, между които има огромна пропаст. Става дума за разлика в цивилизационния избор как да се развива държавата. Напрежението ще се увеличава. И следващите месеци ще бъдат критични. Ако Реджеп Ердоган не овладее ситуацията, резултатите на президентските избори през 2019 г. могат да се окажат непредсказуеми за него.

Въпреки това може да се каже, че на 16 април 2017 г. с един-два процента преднина духът на Ататюрк беше погребан окончателно в Турция. Светската държава се спомина, след като победител в референдума се оказа Реджеп Тайп Ердоган, макар и само с 51%. Загубиха турският народ и турският парламент. По време на гласуването френският канал France 24 излъчваше на всеки два часа кадри от улиците и заведенията на Истанбул, но през 60-те години на миналия век, сравнявайки ги с днешния дейли лайф. Разликата е направо стряскаща. През последните години атмосферата в съседна Турция придоби контури, които все повече се отдалечават от европейските. 55,3 милиона турци взеха най-важното решение в своята нова история. 51% от тях предоставиха толкова много власт на Ердоган, колкото не е имал никой от времената на Османската империя.

Предложението за конституционна реформа се превърна в плебисцит по отношение на самия Ердоган. Тъй като около 75% от гласоподавателите не знаеха в какво точно се състои конституционната реформа. Реджеп Ердоган агитираше с лозунги „за една нова Турция“, „за една обединена нация“, „за една силна държава“ и др. Но реално турският президент постави акцента върху въпроса: „ЗА или ПРОТИВ мен сте?“. На последните митинги пред своите поддръжници Ердоган цитираше дълги пасажи от Корана на арабски език. Станаха обичайни и виковете „Аллах акбар!“ в парламента от страна на фракцията на управляващата партия. След референдума може да се очаква логично допълнително настъпление срещу принципите на светската държава и увеличаване на натиска срещу кемалисти, кюрди, алавити, изобщо всички, които не подкрепят президента.

Могат обаче да се очакват и бурни протести, тъй като турската интелигенция винаги е била бунтовна. Проблемът с тероризма в Турция не е решен. Опозицията в лицето на Републиканската народна партия и Демократичната партия на народите определи конституционните промени като „смърт за демокрацията“ в Турция. Вътрешнополитическата обстановка по време на референдума беше меко казано недемократична. В страната не е отменено извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. По време на мероприятия активистите на опозицията постоянно бяха атакувани от привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Тринадесет депутати от Демократичната партия на народите и стотици нейни поддръжници са зад решетките с обвинения, че подкрепят ПКК (Работническа партия на Кюрдистан). Лидерът й Селахатин Демирташ заяви от затворническата килия: „Не се оставяйте да продължи този филм на ужасите. Скъсете пътя, който ви води към демокрация, към мир и солидарност, гласувайте с НЕ.“

Опозицията срещу Реджеп Ердоган бе брутално изхвърлена от медиите. Статистиката на асоциация Demokrasi Icin Birlik е стряскаща. През първите три седмици на март 17-те частни телевизии, контролирани от симпатизанти на властта, директно са излъчили 470 часа мероприятия на турския президент и неговата управляваща партия. Народнорепубликанската партия получи само 45 часа ефир. Демократичната партия на народите получи нула минути. По време на самия референдум бяха взети драконовски мерки за сигурност. Мобилизирани бяха 250 000 полицаи, 128 000 жандармеристи и 70 000 души от охранителни структури. Управляващата Партия на справедливостта и развитието мобилизира за спечелването на референдума всички налични ресурси. Наложен бе мораториум на повишаването на цените на електричеството. Редица частни предприемачи получиха данъчни облекчения. В провинцията местната администрация получи премии. Даже бабите, които гледат своите собствени внуци, получиха бонус от 120 долара месечно.

Налице е откровена връзка между Ердогановата партия, правителството и държавата. По този начин откровено се подхранва турският клиентелизъм. Срещу Ердоган гласуваха основно кюрдските райони и средиземноморското крайбрежие, което тежко пострада от отлива на чужди туристи в резултат на авантюристичната външна политика на турския президент. Ердоган получи подкрепа най-вече от дълбоката турска провинция. Анадола е извор на проправителствените гласове. Лоялността на тези региони към управляващата партия се заплаща с инвестиции и услуги. За обикновените турци няма значение дали инвестициите са от държавата, правителството, общината, партията или президента. Има случаи, при които офисът на Партията на справедливостта и развитието се намира в сградата на кметството. Груповите вечери, които организират общините по време на Рамадан, са съпроводени със съответните политически мероприятия. Не е изненада, че съгласно официалните данни управляващата партия наброява 9 милиона активисти, което е 9% от цялото турско население. Властите награждават лоялните общини. И обратно, там, където опозицията печели, се налагат наказания. Министерството на транспорта строи в основните провинциални градове метро и трамвайни линии.

Но Измир например бе наказан за нелоялност към властите в Анкара. Централното правителство отказа да финансира метрото в града. Кметството беше принудено да вземе кредит от чужбина. Въобще системата „ако имаш нужда от нещо, насреща е партията“ работи отлично в Турция. На 1 март Сейфетин Азизоглу, губернатор на Ерзурум, организира среща с населението. Става един 63-годишен мъж, останал без зъби, и взема думата. „Какво искаш от нас?“, пита губернаторът. Мъжът отговаря: „Омръзна ми да ям само супи. Уважаеми губернаторе, моля да ме уредиш с едно ново чене.“ Залата избухва в смях. Но губернаторът обещава да плати зъбните импланти. Всеки глас е важен по време на избори.

Изненадващо турците, живеещи в чужбина, подкрепиха масово Реджеп Ердоган. В Германия 63%. Във Франция 64%. Само в САЩ 83% подпечатаха бюлетината с „не“. Какво всъщност си избраха турците? Новият президентски режим, който ще бъде въведен в Турция, няма да има нищо общо с президентския режим в САЩ или полупрезидентския във Франция. Турският президент слага ръка върху законодателната и съдебната власт. Държавният глава може да управлява с укази. Може да обявява извънредно положение в случай на „бунт срещу родината“ или „насилствени действия, които поставят нацията в опасност да се раздели“.

Последствията от референдума са очевидни. Турция е на път да изостави конституционната демокрация, базирана на върховенството на закона и водена от принципа на разделението на властите и системата на проверка и баланс. Новият турски режим няма да има много общи допирни точки с познатите големи демокрации. Тъй като няма да има разделение на властите. Премиерът, който е отговорен пред парламента, е елиминиран. Тогава какъв е този режим? За такива случаи се употребяват различни термини: one man rule, диктатура и други. Подобни режими има в Латинска Америка и Африка и те често се наричат „президенциалистки“. Френската експертка Ариан Бонзон издигна следната хипотеза. Имайки предвид влечението на Реджеп Ердоган към историята и величието на Османската империя, тя предлага сериозно да се въведе понятието „неоосманистки режим“. Изглежда е права. Преди време Реджеп Ердоган беше казал: „Демокрацията е като трамвай – като пристигнеш на последната спирка, слизаш.“ Германският външен министър Зигмар Габриел реагира първи в Европа след обявяването на резултатите от референдума: „Ние всички сме предупредени да запазим хладен разум и да реагираме със спокойствие.“ .

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. Тук може да се гадае за бъдещето на Турция, но само в едно направление.
  – Конфронтацията за и против ще се задълбочава. Турция не може да се развива едновременно в две направления. В Ердоган е заложено влавственното отношение към окръжението и ориентирът му към радикализацията на мюсулманите ще доведе до отпор. Отпора до насилие, насилието до репресии.
  Да ни е честит Пиночет на южната граница. А да ли амбициите му ще се ограничат само на турска територия?

 2. Боян Чуков и в-к Труд. Изкажете веднъж поне своето си мнение а не пълно копие на немският вестник “Билд” !Само простотии, породени от немският страх от икономическото развитие на Турция.Германия не може да свикне с мисълта че Турция може да бъде и силна и независима от ЕС и Германия.Летището в Берлин вече десета година не могат да го довършат и отворят, а най-голямото в Света в Истанбул е почти готово и то за 2 години! Огромните проекти Мармарай и мостовете са отдавна в експлоатация. Турция до 2023 ще има по дълги магистрали и по-голямо население от Германия и още поне пет страни на ЕС. Нямам място за анализи тук…

  1. Най-голямото летище в света къде…?:))) Имате най-плешивия мустакат президент със сигурност. За летището пак си провери информацията. В турция е богат президента ви. Народа е беден.

   1. В Истанбул тъпунгер, третото летище на Истанбул се строи. Най-голямото в света. Влез в Гугъл овчо, не играй само игрички на компа

    1. А ти, свинкьо, спри да четеш само ердогановата преса защото станахте за смях като Северна Корея. строите най-голямото летище в сънищата си:) Смешки. Бегай апни една свинска пържолка да се успокоиш;)

   2. Since this is in the future, and in space, anything goes. Who knows what we#7281&;ll be naming each other then. I’d say keep it. Isn’t Luke Skywalker a little cheezy too?

  2. > [..] perché il peso di novanta orbite intorno al Sole si fa sentire [.iO].cch.o, Paolo. Sul fatto che un anno corrisponda a un’orbita della Terra attorno al Sole qualche complottista potrebbe avere da ridire… 🙂

 3. Този диктатор е с фалшива диплома,печели избори с фалшификация,вкарва в затвора негови противници.
  Смъртта му дано да стане като Чаушеску

  1. е, в холандия противниците ги убиват пред тв студиото. евтино и чисто.

   1. Така е. Комент е прав. В Русия няма такова нещо. В западна европа ако има убийство то трябва да се натресе публично. Но понеже в Русия няма такива е много по демократично да сочи как е в западна европа. За това и станах про-руски трол. Сега мога да си сера и да си мажа, но винаги мога да обвиня западна европа и ценностите им. Добре, че е Путин и комент да ми отворят очите.

  2. Aux é2&logisteso#8c30; ? Non, faut arrêter d’accuser Mai 68,Mitterrand, les socialistes et les 35 heures. C’est encore un coup des écolos… Bravo m. vidberg pour toutes ces patates…

 4. “Изненадващо турците, живеещи в чужбина, подкрепиха масово Реджеп Ердоган. В Германия 63%. Във Франция 64%. ” – изненадващо за арогантните и уродливи евроатлантически говеда.
  турците в белин и париж са видели на живо еврогейските ценности и явно им се повръща от тях.

  1. коментя ти що не отидеш в Анадола далече от еврогейските ценности?

   1. Той коментя там се подвизава. В диарбекир. Викат му “комент общия”.

     1. Солташак, вас с коментя в диарбекир ви знаят че сте дълбоки ама “сондажите” продължават яко, а?;)

 5. Господинт ефенди коментар! СЛЕД КАТО СТЕ ПРОЗРЕЛИ ЧЕ ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА -В ГЕРМНИЯ И ФРАНЦИЯ СА РАЗБРАЛИ ЗА ” арогантните и уродливи евроантлантически говеда “ЗАЩО СЛЕД КТО ИМ” се повръща от тях “СТОЯТ В ТЕЗИ СТРАНИ , А НЕ СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА СИ ТУРЦИЯ??????ЗАЩО ???? КАТО ОТГОВОРИТЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС , МОЖЕ ДА РАЗМЕНИМ НЯКОЯ ИДРУГА ДУМА ;СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КАК ИЗГЛЕЖДАХА ТУРЦИТЕ , КОИТО ПРЕДИ ГОДИНИ ЗАМИНАХА ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА , С КАКВИ ДРЕХИ БЯХА ОБЛЕЧЕНИ , КАКВИ АВТОМОбИЛИ УПРАВЛЯВАХА И КОЛКО ЖАЛКИ И СОПОЛИВИ БЯХА ОТРОЧЕТАТА ИМ ????А КАКВО ВЗЕХА ОТ ЕВРОПА Е ЯСНО-С ПАРИТЕ СПЕЧЕЛЕНИ ТАМ СИ УСТРОИХА ЖИВОТА В МЙКА ТУРЦИЯ .АЗ ПОНЕ ИМАМ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ОНЕЗИ ГОДИНИ И ЗНАМ КАКВО БЕШЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪСЕДИТЕ .СЕГА ОБАЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПАТОВО , ДИКТАТОРЪТ Е ПО НАСТЪРВЕН ОТ ВСЯКОГА И ПРАВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ СЛЕД ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ – А ЦЕЛТА Е СТРАХ , СТРАХ ОТ ПРЕВРАТ , КОЙТО ЩЕ ГО ПРАТИ В ТРЕТА ГЛУХА , ЧЕ И МОЖЕ ДА Е ПО СТРАШНО -ТАКА МИНАВА СВЕТОВНАТА СЛАВА , ДРАГИ , Коментар !!!!

  1. Защото са си направили малки турции в берлин и париж и живеят в тях… панимайш?!

  2. Ало ВФС , Турците са на работа в Германия, работят плашат данъци,наеми и пестят и така си купуват коли или дрехи. Никой не им дарява нещо, сами си го изработват. Така че не извъртай едва ли не: получават всичко наготово и подарък от Германията. Повръща им се от Европа, но са длъжни да са там защото там е хлябът им, там печелят прехраната си с цената на много унижения,пот и здраве.

   1. аре аре… малко субсидираха западняците в името на интеграцията и дианета и сивите вълци… не говорим за екстра субсидиите за турските спортни обори и тнт….

   2. Е що не работят в пуйкия? Нали бизнес, икономика…:) Смешкииии! и свински пържолки;)

 6. солотюрк-мед ти капе на сърцето като говориш за всичко турско!За тебе всичко турско е най-…най-…най-…красивото,прекрасното,качественото и т.н.Знам.Иска ти се,но дали е така.Приличаш на социалистически агитатор от онова време,за който всичко социалистическо е най,най,най!Прочети още веднъж коментара на ВФС,за да видиш за какво иде реч!В този коментар е истината!!!Айде-аз съм пристрастен.Ти пък се турчееш ш отричаш очевидното.Дано нормалните хора в твоята любима турция живеят добре,защото го заслужават.Но просперитета на турите се дължи на тяхната работоспособност в Западна Европа.Не в родината им.Там никой не взема 1500-2000 евро.турция трябва да благовее пред Запада,защото на него дължи всичко.Да спре да изповядва исляма и да приеме християнската религия!!!

 7. Абе вие нали мразите турците, каква е тази загриженост която демонстрирате по медиите. Маските ви паднаха, не се ли усещате че ставате за смях. Запада няма да ви помогне ако стане нещо. Вие поне си трайте да не пострадате.
  Чуков, скоро ще дойде и твоя ред.
  Хайде от мене толкова панелкаджии, яжте се от завист. Турците са добре, ще се справят и без вашето съжаление. Аннадън му Чуков?

  1. Няма как да мразим “турците”, защото не турци няма-как да мразиш несъществуващ етнос? Турци не съществуват. Думата турчин е неологизъм, по подобие на югославянин, или съветски човек. Турците са смес от роми, татари, араби, черкези, монголи. През 19 век турци са казвали като обида на най-бедните, и изпаднали мюсулмани, или в някои райони на Търново-турци са наричали презрително дори на бедни и безимотни християнени. Турчин през 19 век значи бедняк, изпаднал човек,, а не е етнос.

 8. NATO, защо ни наряза ракеките? Сега НАТО ли ще ни пази от ЕРДОГАН? Или СОЛОМОН ПАСИ! Евроатлантичеси ценности? САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ? Ще се радвам Ердоган да влезе на наша територия, да видим ТИКВАТА как ще ги спре. Нали четири пъти ГЕРБ гласува за санкции. А народа гласува за ГЕРБ. Като не щете РУСИЯ народе, ще ви заробят турците. Народен съд за ПАСИ.

  1. Лазаре не бой се бре пич, никой няма да ти влиза в двора . Турският двор е достатъчно широк !

  2. Успокой се Лазаре. Той Ердоган е от нашите. Нали сега е съюзник на Русия. Какво ревеш не мога да те разбера. Дет се вика нали ние про-руските тролове трябва да се радваме, че които и да ни превземе все ще сме с Русия, а там няма евроатлантически ценности. Всичко е великоруски и великотурски ценности. Така, че очаквай някоя руска демокрация с камъни или огън.

   1. пак си прав! ердо е партнер на евроатлантическите 0лигофрени ала плевнелиев….

 9. Thank you an unvaeilbeble submit, will examine your particular others content. thanks for your ideas on this, I experienced a bit made an impact to by this short article. Many thanks again! You earn an excellent time. Displays the beauty through wonderful report here. I think that in case more people considered it like that, they’d have a very better moment in time have the hang ofing the matter.

 10. Советские ванные, отлитые из российского чугуна, во все времена славились своей прочностью и долговечностью.

  И в большом числе украинских квартир они стоят и в наши дни! Но даже этим монолитным изделиям с ходом времени свойственно разрушаться и терять изначальную красоту: гладкая эмаль на них покрывается сеткой трещинок и тускнеет.

  К счастью состарившуюся чугунную ванную можно быстро восстановить наливным методом, подробно данный метод описан на сайте bathtime.com.ua/blog/restavraciya-vann-v-vinnice.html . Если восстановлением старой чугунной ванны занимаются специалисты, то полученное поделие сможет прослужить вам ещё как минимум пятнадцать лет.

 11. Краткий обзор самых интересных MMO игрушек нынешнего года

  В нижеприведенной статье мы рассмотрим для вас парочку самых популярных MMO игр от передовых разработчиков планеты например про морские игры онлайн бесплатно на русском , дабы вы могли отыскать игру по-нраву, которая будет помогать вам коротать не один темный зимний день.

  Обзоры и все о новинках игр ММО на сайте – mmostrike.ru

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.