Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Такса смет в Свищов скача с 30%

Такса смет в Свищов през идната година скача с 30 %. Сериозното повишение ще бъде въведено заради сключен от предходното общинско ръководство неизгоден договор за сметосъбиране.

Съгласно споразумението, битовите отпадъци на крайдунавския град се извозват на сметището в Санадиново край Никопол. За услугата община Свищов плаща 61 лв за тон без ДДС, която е една от най-драстичните такси в страната за такава дейност.

„Не можем да покрием разходите за тази услуга, които са огромни по така сключения договор. Около 40 000 лв ни коства на месец сепарирането и още 10 000 лв извозването на отпадъците. За идната година ще са ни нужни общо около 1,1 млн. лв за тази дейност. Въпросната сума е непосилна за местния бюджет и това налага увеличението на такса смет“, коментира пред „Труд“ кметът на Свищов Генчо Генчев.

С 25 % обаче има вероятност да се увеличи и данък сгради в крайдунавския град. Това увеличение на досегашната тарифа от 2 на 2,5 промила пък е, за да се обезпечат социалните дейности в общината.

Завишаването на тарифите в момента се обсъжда в комисиите към Общинския съвет. Идната седмица предстои тежко заседание, на което новите ставки ще бъдат подложени на гласуване.
В същото време заради драстичния скок на таксите, сред обществеността на Свищов назряват протести.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.