Такси е оставило Стайко Стайков пред дома му

МВР проверява дали действително е бил отвлечен

Ако здравословното му състояние позволява, ние ще поискаме мярка за неотклонение "Задържане под стража" за Стайко Стайков от Специализирания наказателен съд. Това обяви на брифинг Ангел Кънев, прокурор от Специализираната прокуратура.

Синът на бизнесмена Миню Стайков, който беше обявен за издирване от Интерпол миналата есен, бе приет тази нощ в "Пирогов" с множество рани по главата. Според собствените му твърдения, преди това той е бил отвлечен и бит от непознати лица. В МВР и прокуратурата обаче не са получавани сигнали от неговите близки за подобно нещо. Стайков твърди още, че едва вчера е разбрал, че го издирват.

2425.inddСпоред главния секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов, младият мъж е разказал за отвличането на лекарите при първоначалните прегледи в Пирогов тази сутрин. Той е докаран от екип на Спешна помощ, след сигнал, подаден на тел. 112 за мъж в безпомощно състояние на паркинг в Бояна.

По първоначални данни, снощи към 21.00 ч. такси го е откарало на един от адресите, на които той пребивава. Там е поет от негови охранители. Вечерта е дошъл лекар да го прегледа, но ние по никакъв начин не сме били уведомени за отвличане, обясни гл. комисар Иванов.

Установен е докторът, който го е преглеждал снощи, както и таксиметровия шофьор, докарал Стайков. Уточнява се от кой адрес в София е взет от таксито.

"Все още не е проведена подробна беседа с него, тъй като е в болница. Общо взето, не помни нищо. Твърди, че е бил отвлечен, но ние нямаме такива данни до този момент. Това са негови твърдения, които подлежат на проверка", каза Ивайло Иванов.

Стайков има рана на главата, която е била обработена. Освен нея, има охлузвания и синини по тялото.

2425.inddПо същото време, около 9 часа тази сутрин, в писмена молба, входирана до Специализирана прокуратура, Стайков твърди, че едва вчера (на 27 януари) е разбрал, че е обявен за издирване. През цялото това време, никой от близките му, включително дамата, с която съжителства, не е съобщавал, че той е изчезнал или отвлечен, добави прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

"Адвокатът му се обади в прокуратурата сутринта и заяви, че ще се явят двамата с клиента му, за да бъдат извършени действия по разследване. Ние не знаехме, е по това време е подаден сигнал в МВР, че той е бил отвлечен", каза Кънев.

Разследването за отвличането ще се води от Софийска градска прокуратура.

Стайко Стайков беше обявен за международно издирване в началото на октомври 2018 г., след като баща му Миню Стайков, собственик на Винпром "Карнобат" и "СИС Индъстрийс", бе задържан.

Бащата на Стайко е в ареста от септември по разследване на прокуратурата и ГДБОП за производство на нелегални цигари, пране на пари и данъчни престъпления. Тогава Стайко Стайков не беше открит и го обявиха за издирване в Интерпол.задържан.

Очаквайте подробности.

Коментари

Задължително поле