Тактическо учение се провежда на учебен полигон „Корен“

Тактическо учение на пехотна батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски се провежда на учебен полигон „Корен“. В него участват 1077 военнослужещи и 234 единици бронетанкова и автомобилна техника, съобщават от Министерството на отбраната.

2-koren

В учението, с наименование „Мирен страж – 2018 г.“, участват: Първи механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, група за управление и обработка на информацията, HUMINT- група, разчет за смущения на импровизирани взривни устройства, група с безпилотни летателни апарати мини клас от батальон ISTAR, рота за защита на силите и взвод „Военна полиция” от състава на бригадата. В подготовката са включени и военнослужещи от 2-ра батарея от 61-ви самоходен артилерийски дивизион и разузнавателна рота от батальон ISTAR.

Пехотната батальонна бойна група е усилена с отделение „CIMIC”, отделение за „Психологически операции” и тактически екип за психологически операции от 78-ми батальон за гражданско и военно сътрудничество, географско осигуряване и психологически операции, група за електронна война и танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти.

Учението „Мирен страж -2018” се провежда по условен сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави и провеждане на съвместна настъпателна операция. На учебен полигон „Корен“ формированията на батальонната група отработват тактическо придвижване, организиране на боя на местността, подготовка за настъпление, извършване на настъпателна операция, организиране и заемане на отбраната на достигнатите рубежи.

Основната цел на учението на батальонната бойна група е да се оцени боеготовността и боеспособността на щаба и нейните формирования при планиране и провеждане на операциите в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет. Офицери от Сухопътното командване на НАТО в Измир осъществяват мониторинг по време на това сертификационно учение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България