Тайната на моята красота? Първи душ от 3 дни

Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да посети Русия през пролетта на 2019 г.

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Не би трябвало днес да има превишаване на нивата на фините прахови частици в столицата

Два милиона души протестираха вчера в Атина

Мъж потроши с камъни прозорците на Софийската синагога

В 7 града в страната е отчетено замърсяване на въздуха

Китайската икономика е забавила растежа си заради търговската война със САЩ

85 станаха жертвите на взрива от тръбопровод в Мексико

Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност: През последните години МВР се провали в борбата с катастрофите

Грипът затвори над 460 училища и детски градини

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната

Снежна буря и леден дъжд сковаха части на САЩ и Канада

26 милиардери разполагат с богатство, колкото половината най-бедно население в света

2000 пощенски служители остават без работа в Гърция

Ердоган по телефона с Тръмп: Турция е готова да гарантира сигурността в сирийския град Манбидж

Там където жените са повече, фирмите са по-успешни 30% от работодателите в България са от нежния пол

Според последните анализи на Столичната общинска агенция за инвестици процентът на жените, които заемат ръководни позиции във водещи за икономиката сектори става все по-голям. „Там, където жените са повече, често фирмите са по-успешни“, каза Столичният кмет Йорданка Фандъкова в Националния дворец на културата по време на Конференция на Глобалния форум на жените-лидери 2018. Събитието се провежда под патронажа на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и под мотото „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“. На форума събраха водещи представители на международни и национални институции, компании и неправителствени организации от България и Европа, за да очертаят тенденциите и предизвикателствата пред дигиталната трансформация на обществата и икономиката. На форума участва и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Фандъкова смята, че София все по-уверено се налага като една от най-динамичните старт-ъп среди в централна и източна Европа. Столичната община инвестира сериозно в иновации и залага на развитието на информационните технологии, като дава възможност старт-ъпи да приложат своите проекти в града, каза тя. „За София информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии. Те формират 5,7% от икономиката на града. В столицата броят на заетите лица в бизнеса е над 700 хил. души. Коефициентът на икономически активните лица е 62,1 % и е най-висок от цялата страна. Това, което е радващо, е че съотношението между мъжете и жените е почти изравнено- 50 на 50 %. Това показват данни от проучване на Столичната общинска агенция за инвестици“, каза още столичният кмет.

По данни от 2017 г. на Министерството на труда и социалната политика и Националния статистически институт, 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на данните е още по-голям -36%. 62% от жените предприемачи са стартирали бизнеса си със собствени средства, каза още кметът. Наблюдения на „Евростат“ показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е почти 70%. По този показател страната ни изпреварва Италия, Испания, Полша, Румъния, Кипър, Гърция. Жените съставляват 44,6% от работещите в технологичния сектор на България, пише в. „Файненпъл таймс“. Секторът е един от най-бързо развиващите се в България и държи вторият най-големият дял на жени спрямо мъже в ЕС. „Затова като кмет за мен е изключително важно да насърчаваме иновациите, свързани с обучението на кадри и развитието на нови възможности сред бизнеса в нашия град“, подчерта Фандъкова.
„Добре образованите личности са в основата на успеха на редица IT компании. Успешното развитие на София през последните години в привличането на инвестиции дължим именно на добре образованите хора“, каза тя. По думите й, в София висше образование има над половината от работоспособното население. Хората с много ниско образование са минимален процент.

„Заедно със Съвета на жените в бизнеса присъствам с удоволствие всеки път на поредното издание на лидерската академия и имам честта да получа покана за патронажа на тази академия. За мен това е изключително важен форум и възможност за жените, особено младите жени да получат повече информация, умения и вдъхновение от представителите на съвета на жените в бизнеса. В курсовете на академията се развиват мениджърските умения на успешни ръководители. Чрез общинската Агенция за инвестиции, която работи за улесняване работата на бизнеса в нашия град, стимулираме партньорството с други европейски градове. Вече си сътрудничим с Лондон. В момента работим за споразумение с община Виена“, съобщи Фандъкова.

По думите й, Столичната община работи и с други свои структури и програми за развитие и подкрепа на жените предприемачи. „Неотдавна обявихме общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия, новите програми на фонда. Приоритетните групи за финансиране освен хората в неравностойно положение и младите предприемачи са именно жените предприемачи. Само през миналата година сумата на гаранционните ангажименти към жени-предприемачи възлезе на около половин милион лева, като цялостната сума за кредитите е около 1,5 млн. лв.“, каза кметът.

„Програмата за финансиране на иновативни стартиращи предприятия обявихме преди няколко дни. Инициирахме тази гаранционна схема, която ще бъде изцяло в подкрепа на иновациите и стартиращите предприятия в София. Новата гаранционна схема ще насърчаваме с предимство жени-предприемачи“, обясни още Фандъкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. За фирмите не знам, но за държавите се види, че там където мъжете са водещи, икономиките им процъфтяват. А в България крадецо бойко събрал само -к-у-р-в-о-л-я-к около себе си и от батак в батак мята страната.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.