Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 10 декември 2019

На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

ТАНАП – всички печелят Новата тръба ще доставя гориво и за ЕС

„Газпром“ не се страхува от конкуренцията

Газопроводът ТАНАП от Азербайджан за Турция започна работа. Част от природния газ по него е предназначен за ЕС. Но „Газпром“ не се страхува от неговата конкуренция. Промишлените доставки на природен газ в Турция от азерското находище „Шах-Дениз 2“ по ТАНАП ще започнат през юли.

За разлика от руския „Северен поток-2“, проектът за доставката на каспийски газ през Турция за ЕС е подкрепен от Брюксел. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович нарече този газопровод „важен етап“ в създаването на нов енергиен маршрут и укрепване на енергийната сигурност на Евросъюза, включително „най-уязвимите региони, като Югоизточна Европа и Южна Италия“. „Всички ние ще спечелим от моста между Каспийския регион и пазара на ЕС“, каза той.

Но политическото значение на „Южния газов коридор“ в момента надхвърля икономическото. 10 милиарда куб.м газ са една капка в морето за ЕС с неговите годишни нужди от почти 500 милиарда куб. м. От тях около 130 милиарда се добиват в самия ЕС, останалите, според данни на Евростат, се внасят от Русия и Норвегия (по 37%), Алжир (по-малко от 13%), Катар и други държави (над 10%). Първите доставки на „синьото гориво“ по ТАНАП и ТАП за Италия се очакват не по-рано от 2020 г. Пропускателната способност на тези газопроводи може да се повиши от 10 на 24 милиарда куб. м годишно, а на един следващ етап и до 31 милиарда.

Но дори и в този случай проектът остава сравнително малък: капацитетът само на „Северен поток-2“ е 55 милиарда куб. м годишно. Но има и други причини за спокойствието на руския газов монополист. Една от тях е, че Москва сама помага за напълването на ТАНАП с газ. Проблемът е, че поне за момента Азербайджан няма достатъчно собствен газ, за да покрие нуждите навън и вътре в страната.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А сега де… де е боко пак да надуе хъбовската вувузела…

  2. Печели най-много турция !! Вместо България тя е основен коридор за газ !! ББ и компания помогаха самоотвержено за този сценарии на събитията ..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.