Танго с изтребители - една напред, две назад

Още няма решение на кабинета, нито на парламента, но медии съобщават, че има фаворит- употребявани Ф-16 от Израел

Днес кабинетът най-сетне трябва да вземе сакралното решение за армията - ще купуваме ли нови изтребители. Такова е поне обещанието, с което властта ни облъчва от известно време. 16 май е последният срок министрите да кажат ще има ли сделка? После решението на МС отива в парламента за гласуване. Крайната дума е на депутатите. Но още, забележете, на 9 май излезе публикация, че фаворит във все още необявения конкурс са употребявани Ф-16 от Израел. Дори се отбелязва, че именно за Ф-16 „се обяви открито“, това е изразът, няма да споменавам името, на доста влиятелен политик от ГЕРБ. Нищо че не е бил пилот, не е служил и в армията. Но това е незначителен детайл, разбира се. Привежда се и пример как Хърватия е решила да купи от Израел 8 бр. употребявани Ф-16 за 420 млн. евро. Което според български военни, не се цитира кои, „България би могла да вземе 9 или 10 такива самолета“. Да-а-а, рибата в морето, но тиганът се подгрява

Медията, която пусна материала, обикновено пише винаги положително и точно за властта и затова нямам основание да не вярвам на публикацията от 9 май. В главното, въпреки че в нея има разминавания с обективността, които хич не са маловажни. Дано не са умишлени.

Та така - няма решение на Министерски съвет, нито на парламента, но вече е ясно за какви бойни самолети ще хвърлим едни 1,5 млрд. лв. народна пара, за да превъоръжим родните ВВС. А спомняте ли си какви мелодраматични сценки разигра миналото лято кабинетът, като обяви във всички възможни грехове служебното правителство, защото класирало офертата за „Грипен“ на първо място. Дори цинично бе обвинен президентът в натиск с явни намеци за корупция. А тогава всички 19 члена на експертната комисия от три министерства се подписаха единодушно под класирането- включително командващият ВВС и представителите на спецслужбите. Даже нямаше подпис с особено мнение. Могат ли да бъдат манипулирани и подкупени деветнадесет души- как мислите?

А всъщност не се бе случило нищо необичайно. Независима експертна комисия подреди офертите според крайната оценка, базирана на множество критерии. Това бе обикновен протокол с крайно класиране и нищо повече. Той не задължава никого с нищо. Защото не е решение и не вменява никакво задължение за изпълнение. Само е за сведение- информира кой какви изтребители ни предлага, с какво качество и при какви условия на плащане. Следващото правителство, сиреч сегашното, можеше да се съобрази с документа или да не му обърне внимание, като предпочете, която оферта иска - една от трите. И никой нямаше да го обвини в нищо, защото е законно. Но за да се случи това, трябват управленско мъжество и смелост да се поема отговорност. Не е добре да се самоцитирам, но тогава написах коментар „Има ли мъжкари в „кабинета Борисов -3“ ? Още миналото лято страницата за изтребителите можеше да бъде затворена, така както пожелаят управляващите. Вместо това обаче бе открит фронт „на нож“ срещу, сещате се кого, нали! Дори имаше обвинения, че била подменена част от експертната комисия. Което е пълно безумие. А как си свърши работата другата, парламентарната комисия „Грипен“, не ми се коментира.

Защо бе нужно да даваме ход назад, за да сме пак на изходно положение? Една година изтече в канала на безвремието. Щом властта сега се кани да купува употребявани Ф-16, защо не го направи миналото лято - имаше тази възможност. Много смешна е орисията да свършиш една работа по трудния начин, след като може да стане по лесния.

Покупката на съвременни изтребители е сериозен залък - и във военен, и в политически аспект. Защото те са оръжие, способни да решат, включително и стратегически за дадена държава задачи. Говоря по принцип, от който ние не можем да сме изключение. Преди години достоен генерал се опари в тази каша, защото не прие да е съгласен и удобен. Той не се поддаде на ултимативен външен натиск да купим еди какъв си изтребител. Защото бил много добър. Отговорът на генерала бе: „Съгласен съм с вас. Този изтребител може да е много добър. Може него да купим, но това ще стане след открит и прозрачен конкрус и ако го спечели.“ Вероятно няма да ви учуди, че тази негова позиция му струва поста.

Имам свое мнение какъв тип западен изтребител е най-подходящ за нашите ВВС - с оглед неговите оперативни, тактико-технически способности и задачи, които може да изпълни. Както и с амбициите, които си поставяме в областта на отбраната - особено важно обстоятелство, но е тема на дълъг разговор. С чиста съвест мога да го напиша, все пак зад гърба си имам едно военно училище, две военни академии и близо 30 г. армейска служба, но няма да го направя, защото ще се изтълкува като лобизъм. Затова смятам, че не е редно представители на властовия елит да се застъпват отсега агресивно открито за даден тип боен самолет. А това може да се прави с финес и елегантно, но трябва акъл. Такъв род лобистка кампания е информационна канонада, която вместо да обработи и подготви общественото мнение, постига отрицателен ефект.

Прочетох още, че 8 нови изтребителя за ВВС е минималната бройка, която предвижда новият проект за инвестиционен разход. Докато предишният търг заковал бройката на 8. Това не е вярно. И че, цитирам, „в предния конкурс, при който бе избран „Грипен“, новото производство на изтребителите бе задължителен критерий. Затова шведите победиха предложенията на Португалия и САЩ за употребявани Ф-16 и Италия за „Юрофайтър“, също втора, ръка.“ Край на цитата. И тази констатация е далече от истината. В седемте задължителни изисквания, според които са отсявани предложенията, никъде не е записано, че самолетът трябва да е нов. Дори четвъртото изискване описва условията за употребявани изтребители.

Разбираемо е човек да забравя, но пък има документи и е полезно да се препрочитат. В проекта, внесен от предишния кабинет на ГЕРБ и приет на 2 юни 2016 г. от НС, в което мнозинството е на тази партия, на 2-3 места е записано, че при финансова възможност могат да се вземат повече от осем самолета, даже е препоръчително. Подчертавам - посочено е на няколко места. Дори след цифрата 8 в скоби е поставено 9. И тогава бройката осем беше минимална. А не само в сегашния проект. Моля ви, нека не преоткриваме топлата вода заради политическата конюктура. Не е честно. Нито почтено. Освен това сега стремежът бил да се поканят максимално повече участници, за да има конкуренция и подберем най-добрата за нас оферта. В шортлистата на миналия проект до крайната фаза чрез отсяване достигнаха три оферти за изтребители- шведска за нови „Грипен“, италианска за употребявани „Еврофайтър“ и португало-американска за втора ръка Ф-16. Преди това бяха получени предложения от 9 държави за 15 типа самолети. Така че и в това отношение не виждам промяна. „Всички предложения (от 9-те държави- б.а.) са анализирани спрямо задължителните основни изисквания (общо 7 – б.а.). Този анализ показа, че само три предложения отговарят най-пълно на утвърдените изисквания и се приближават до първоначално заложената финансова рамка.“ Това е посочено в проекта, гласуван от миналия парламент. Приел го е ГЕРБ, а не аз. В списъка с 9-те държави фигурира и Израел, с предложения за употребявани изтребители „Кфир“, Ф-5 и Ф-16. Интересна ситуация, нали - тези оферти не са отговаряли най-пълно на задължителните изисквания, одобрени от депутатите на ГЕРБ, пък сега са фаворит. А финансовата рамка на проекта е същата - 1,5 млрд. лв. С тази разлика, че сега е с ДДС. Не коментирам, а само питам: как става така? Освен това и предишният, отхвърленият проект, предвиждаше разсрочено плащане от 6 години, като имаше оферта и за по-дълъг срок.

Дано не бъда изтълкуван погрешно. Не съм срещу или за определена марка изтребители. Защото няма само добри или само лоши. Просто пледирам да се спазват правилата на играта. Да има феърплей. Тъй като покупката на изтребители не е шега работа. Тя е като брак, без право на развод. Вземем ли ги, трябва да ги ползваме поне 30 г. Но ми се струва, че крачим към „гражданското“ колебливо - правим една напред, после две назад. Така, както я караме, кога ще подпишем – не се знае?

Коментари

Задължително поле