Танева: И тази година ще мине под знака на африканската чума по свинете, в момента няма активни огнища

Снимка: Архив

Смятам, че и тази година ще мине под знака на африканската чума по свинете. Това каза пред БТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Миналата година това беше темата в нашия сектор. За съжаление без значение от това, което се прави както в Европа, така и у нас, така и по света, смятам, че и тази година ще мине под този знак в сектора. По много причини и по всички данни до този момент. В България мога да кажа, че чисто статистически всеки може да направи извод, че ситуацията е овладяна. Бих казала по-скоро, че ситуацията е контролирана, защото вирусът има своето развитие“, каза тя.

„Мога да кажа, че той е по-скоро в пик при популацията на дивите свине, смятам, че ние сме в ситуация на пик на африканската чума по свинете. Взети са всички мерки, всеки знае какво трябва да прави. Отделен е въпросът всеки, който се засяга от тази тема, доколко изпълнява всичките си задължения, които трябва да изпълнява. В това има пропуски. Но имаме изградена система, по която имаме правила как да минимализираме щетите по АЧС. При дивата свиня, ако в началото на ловния сезон започнахме с две проби положителни при 2 хиляди бройки отстрел, това представляваше 0,01% заразени свине от отстреляните, сега стигаме 10 процента. Вирусът се развива. Дивата свиня се депопулира и от самата болест“, подчерта Танева.

Относно епидемията с коронавирус в Китай министър Танева каза, че има статистика и много точно могат да бъдат дадени данни за търговията с Китай. „Има такава търговия. По отношение на храните обичайно се внасят по-скоро екзотични подправки по отношение на китайската кухня, която така или иначе в целия свят има съответни точки за хранене, ресторанти или друг тип хранителни заведения. В това отношение мисля, че няма място в никакъв случай за паника. Ако се спазват обичайните правила за хигиена, за контрол, няма абсолютно никакъв проблем по отношение на този риск. Освен това какъвто и да е тип храна или суровина за приготвяне на храна да се внася, тя минава твърде дълго време от точката, от която е тръгнала. Време, в което дори да има хипотеза за наличие на вирус, той няма как да просъществува за това време. Така че в това отношение няма притеснение“, допълни още тя.

В момента няма активни огнища на африканска чума по свинете, каза Танева. „През 2019 година имаме значително увеличение и на места, и на засегнати свине. В света са над 10 милиона засегнати домашни свине“, обясни още министърът.

„В България от откриването 2018 година на първото огнище са 203 хиляди броя домашни свине. По броя на свинете майки това представлява около 15% от поголовието в страната. Това са статистическите данни. Най-много огнища - 28 на брой, имаше юли месец 2019 г., когато беше пикът“, каза още Танева.

„Сега няма активни огнища. След юли месец влязохме в ритъм на около две огнища месечно. Месец януари беше за мен най-неприятният случай, че два индустриални обекти бяха поразени от вируса, но единият се намираше в природния резерват „Паламара“, който беше пълен с диви заразени свине. Затова казвам колко е важна депопулацията“, обясни още тя.

„Съпротива на всички промени винаги има, но аз не мога да употребя думата съпротива, защото хората дори не знаеха какво представлява африканската чума по свинете. Най-много хората, които живеят на село и отглеждат свине за лични нужди, това беше най-голямото неразбиране и най-негативната емоция. Но въпреки всичко хората се вслушаха в нашите препоръки и изпълниха всички дейности. Става въпрос за нерегламентирано отглеждане на домашни свине, които са за търговски цели, а не са само за лични нужди, каквато масова практика установихме. Ние изпълняваме всичко, което казахме в края на лятото, когато видяхме всички грешки, пропуски и надградихме системата в посока биосигурност и контрол. На никой нищо не се забранява да прави, то трябва да се прави по правила за биосигурност“, подчерта Танева.

„Хората, които трябваше да заколят прасетата си, ще могат да отглеждат отново прасета, когато имат съответно поет ангажимент срещу получената финансова подкрепа. Мисля, че тя беше до края на лятото. Време достатъчно до Коледа, както е българският обичай да го направят както винаги досега, защото сегашните породи домашни свине на практика се угояват за 100 дни. Единственото ни спасение от щетите е изпълняването на всички тези мерки до които е стигнала световната наука по самосъзнание, а не защото някой ще влезе и ще ни контролира, а защото така ще опазим и себе си и популацията като цяло“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле