Танци вместо цигара в Шумен

Активна кампания срещу пушенето организират в Шумен в четвъртък ученици и Регионалната здравна инспекция. "Танц вместо цигара" е една от инициативите със съорганизатор възпитаниците от X "в" клас на средното училище по изкуствата „Сава Доброплодни“. Те ще приканват граждани, вместо да изпушат цигара, да потанцуват за здраве заедно с тях на избрана музика. Ще предоставят и изработени от тях информационни материали за вредата от тютюнопушенето.

От Регионална здравна инспекция в Шумен приканват всички ученици и преподаватели от школата в града да потанцуват за здраве в голямото междучасие в четвъртък.

Щанд на здравето ще бъде открит в Градската градина. Предвидена е и скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи със специален уред. На теста безплатно ще може да се подложи всеки желаещ.

През настоящата година темата в Световния ден без тютюнев дим, определена от Световната здравна организация, е "Тютюн и сърдечни заболявания". Целта е да се наблегне на влиянието на пушенето върху сърдечно-съдовите заболявания. Употребата на цигари и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания, сочат изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони