Потрошиха единствената у нас люлка за деца в инвалидни колички

Външно министерство: Не ходете в Чили! Няма пострадали българи при протестите там, информират от ведомството

5 храни, които подтискат апетита и помагат в отслабването

СДС незаконно обитавали сградата във Видин

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

Танцуващите с вълците

Алпийците от Смолян на подготовка в Австрия.

 

Това е особен вид професия – командоси с повишена проходимост. Те са командоси, които трябва да са на равнището на алпинисти, но без тяхната уединеност. Те трябва да преодоляват огромни разстояния в пресечена местност, но без никой да ги види. Трябва да са способни да оцеляват сега, без огън, без покрив. Те трябва да знаят как да правят заслони под снега, как да майсторят иглу, как да си набавят храна в дивата природа. Те могат да бъдат шампиони по алпийски ски дисциплини, но също така и по биатлон, защото стрелбата е задължителната част от подготовката им. Ето това са бойците от алпийския батальон в Смолян, който в края на тази седмица празнува годишнината от своето формиране.

Само допреди години се носеха безумните идеи за закриването на това последно поделение на армията в сърцето на Родопите. Слава богу разумът надделя. В бързо вмирисващата се обстановка в Европа се оказва, че не просто България има нужда от алпийски батальон.

„Обстановката в нашия регион налага и вече е взето решение от 1 януари 2018 г. 101-ви алпийски батальон в Смолян да стане полк.” Това съобщи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Той участва в отбелязването на празника на военното формирование. Това предложение е от няколко години, стана ясно от неговите думи. Нещо повече, според военни експерти в този район България се нуждае от бригада. Още следващото лято започва работата по новите щатове.

Втората новина, която чуха военнослужещите, е решението на общинския съвет на Смолян, което бе взето на празника на батальона, за предоставяне на сграда за общежитие. Така 22 семейства от батальона ще получат жилища. Преди време Министерството на отбраната прехвърли над 150 дка имот на община Смолян с условието за построяването на жилищна сграда за бойците.

По-рано между Смолян и Пампорово бе открит Учебен център на Сухопътните войски. Той предоставя отлични условия за различни обучения, семинари и други прояви. С усилията на личния състав на батальона и с подкрепата на местната власт и бизнеса е изградена прекрасна база. Подобно строителство имаме и в други наши гарнизони, каза генерал-майор Боцев. Преди няколко дни в Казанлък бе открита нова столова.

„Батальонът изпълнява успешно задачите си и по трите мисии на Българската армия – отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност и подпомагане на местното население”, подчерта командирът подполковник Димитър Кацаров. Благодарение на Българската армия и конкретно на военнослужещите от Смолян при природните бедствия не допуснахме загуба на нито един човешки живот, посочи областният управител Недялко Славов.

Момчетата от батальона се превърнаха и в двигател на едно изключително важно човешко събитие – традиционния лагер на деца на загинали военнослужещи, организиран от Съюза на жените военнослужещи. Те въвеждат децата на техните покойни бойни другари от цялата страна в тайните на оцеляването в планината, учат ги да карат ски, организират им състезания и накрая ги отличават. Лагерът се оказва толкова успешен, че вече всяка година си знаят – децата идват. И те настина се раздават, за да превърнат престоя на хлапетата в незабравимо приключение.

Алпийците изпълняват конкретни задачи по подпомагане на МВР в охраната на границата с Гърция. В момента част от тях са в Афганистан в мисията „Решителна подкрепа”. Със заповед на министъра на отбраната бе награден командирът на Групата за непосредствена охрана капитан Боян Топузов. Други военнослужещи и цивилни служители бяха отличени от началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на формированието.

„Ние, заяви командирът на батальона, се ръководим от завета на дедите ни, които освободиха Родопа от турско робство преди 104 години – никога да не допуснем чужд крак да стъпи на наша територия.”
Само през изтичащата година военнослужещите са демонстрирали способностите си на учения и състезания в Германия, Румъния, Украйна, Италия и Австрия. От края на септември алпийците ни са членове на Международната федерация на планинските войски, с което България стана единайсетата страна. Флагът на организацията бе връчен на подполковник Кацаров от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Tova sa mnogo seriozni momcheta. Karat ski I strelqt s kalashka!

  2. На снимката макар и трудно се вижда. че са с автомати Щаер а не Калашников. Добре, добре…

  3. Аман от безродни олигoфрени. Какво е лошото на родопски или рилски полк?!

  4. Откога АЛПИТЕ се преместиха в Смолян!?Защо да не е планински или родопски,както предлага друг коментатор.

  5. Браво!Пожелавам им повече пот в обучението и без кръв в боя!

  6. Служил съм там. Преди беше 1 ВПР (Първа Високо Планинска Рота) и пак се водиха алпийски части, което идва от алпинист.
    Ако се следва логиката на гореспоменатите коментари, то алпинистите би трябвало да се казват тези, които изкачват Алпите???
    Ама май НЕ е така!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.