Таня Цанева: Близо 14 000 заявления са постъпили в ЦИК за гласуване в чужбина (ВИДЕО)

Приехме решение по отношение на гласуването в чужбина, по отношение на електронното заявление за нашите сънародници в чужбина и в този смисъл мога да ви информирам, че електронното заявление го качихме на нашия сайт в понеделник в 20.00 ч. и към момента имаме 13 934, почти 14 000 потвърдени заявления от наши сънародници за гласуване в чужбина. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

„Разпределението е: от Великобритания – 3 277, от Германия – 2759, от Испания – 1 390, САЩ – 950“, обобщи тя. 
Цанева посочи, че освен допълнителните възнаграждения за секционните избирателни комисии, е било взето решение за увеличение с 50 % заплащането на СИК. 

Няма да има проблем с ваксинирането на членовете на районните избирателни комиси, каза тя.

„Очаква се, според здравния министър, в края на следващата седмица вече да имаме указания или протокол, но ще имаме материал, на базата на който ще можем да създадем методически указания и правила за спазване. По отношение на ваксинирането, също обсъдихме тази тема. За РИК няма да е проблем да бъдат ваксинирани, тъй като назначаваме РИК до 12 февруари – тоест до утре ще имаме поименен членски състав на районните избирателни комисии. По отношение на СИК мислим, обсъждаме как те да могат да бъдат подадени, ако има възможно по-рано, но едва ли ще може. Знаете, че срокът, в който се назначават СИК, е до 3 март. Ако има възможност за малко по-ранно назначаване, разбира се РИК ще направят това“, уточни тя. 

Цанева допълни, че днес е била проведена среща между ЦИК, вътрешния министър Христо Терзийски  и представители на ДАНС, като на нея са били обсъдени мерките, които ще бъдат предприети по отношение на охраната на машините за гласуване.

„Срокът за първата доставка беше вчера и има първа пристигнала партида. Охрана както на централния склад в София, така и обсъждахме стъпките за охрана по отношение на транспортиране на машините до СИК“, посочи тя.

По думите й към момента в ЦИК са подадени 13 жалби. Цанева допълни, че съгласно хронограмата на ЦИК, до утре кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции.

„ЦИК изпрати писма до всички кметове на общини с указания до 14 февруари да ни изпратят информация относно броя на секциите с над 300 избиратели. Това ни трябва, за да знаем къде да ситуираме машините за гласуване, а също така и с прогнозен брой мобилни секции, подвижни секции, за да може да се ориентираме и в тази насока“, допълни Таня Цанева. 

До момента в ЦИК са подадени заявления за участие на предстоящите избори от 2 партии и 3 коалиции, съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров.

„Понеже сме в динамичен режим, дори по време на нашия разговор, се подаваха документи, вероятно „Воля“, НФСБ, ще продължим, когато излезем оттук. Колкото до това дали и как ще изглежда кампанията, предстои да приемем тези принципни решения“, допълни той.

Димитров припомни, че утре изтича и срокът, в който трябва да бъдат назначени РИК, като прогнозира, че повече от половината ще бъдат регистрирани до довечера. 

Не е възможно членовете на СИК да бъдат известни до 18 февруари, посочи още Цанева.

„В указанията, които ни предоставиха от Министерство на здравеопазването, ни е казано, че тези избиратели, които са карантинирани, ще трябва да подават заявления до общината, за да могат да бъдат включени в подвижни избирателни секции. Стои отворен въпросът по отношение на тези заявления. Предстои да изчистим този въпрос“, допълни тя.

„Имаме много малко жалби, едва 2. Едната доби достатъчно публичност – решение на ВАС, с което се определя кой може да ползва коалиционното наименование „Обединени патриоти“. Разбирам, че е пристигнала и жалба срещу указанията на ЦИК и КЗЛД. Не бих искал предварително да правя какъвто и да е коментар“, каза от своя страна Димитър Димитров, член на ЦИК. 

https://www.facebook.com/cikbg/videos/410933819970324

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България