Таня Цанева, говорител на ЦИК: Възможна е отмяна на изборите с два месеца заради пандемията

Снимка: БТВ

Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина засега, ще се смисли за това, ако пандемичната обстановка продължи. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева пред БТВ.

Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до тога", обясни тя.

Според нея има възможност, ако не се подобри ситуацията, да има отмяна с до два месеца на изборите: "Но това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май".

Тя призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса, но и добави, че има време до март месец.

Освен това Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Машините за гласуване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция. Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.

Очаква се да започне и имунизация обаче, поясни говорителят на ЦИК, което може да ограничи пандемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България