Татяна Дончева: БСП трябва да плати цената за ерата "Станишев"

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

"Нужно успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата", коментира пред БТВ Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".По думите й БСП трябва да плати цената за ерата "Станишев". "Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото "Станишев" с неговите последици, трябва да я платят. Преодоляването на това не може да стане като започнат да го унижават", допълни Дончева.

Тя е на мнение, че Мая Манолова е сериозна кандидатура за кмет на София. Могат обаче да се търсят и други кандидатури, които са извън политиката. "Да се търси фигура, която да вкара ред в Столична община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси би било добре", каза лидерът на "Движение 21". Татяна Дончева е на мнение, че ако Мая Манолова няма сериозна организационна поддръжка, няма да успее, независимо от рейтинга й.

Тя коментира и темата за избор на главен прокурор. Според нея този избор не е предрешен. "ГЕРБ има политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност", заяви Дончева. Според нея те вече са избрали кандидатура за поста и това е Емил Радев. "Устойчивостта на страната, възможността за взимането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно. Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин", на мнение е лидерът на "Движение 21".

"Тъй като начинът на изграждане на прокуратурата досега е изключително централизиран, взет от старите времена, това позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си", на мнение е Татяна Дончева.

Коментари

Задължително поле