Татяна Кушева и Даниела Кенарева са носители на приза „Будител на Община Горна Оряховица“

Библиотекарят в НЧ „Развитие – 1884“ в Поликраище Татяна Кушева и учителят по биология и здравно образование в СУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Кенарева са тазгодишните носители на приза „Будител на Община Горна Оряховица“. Отличията се присъждат за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството. Наградите бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев на официална церемония в Община Горна Оряховица. На церемонията присъстваха още заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева, общинските съветници Димитър Николов и Иван Момъков, директорът на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова и ученици. Татяна Кушева получи отличието в направлението „култура и изкуство“. Целият й съзнателен живот е свързан с читалищната библиотека в Поликраище. Още като дете е сред най-ревностните посетители, което я подтиква да продължи обучението си в тази сфера. На работа в НЧ „Развитие - 1884“ в Поликраище постъпва на 29 октомври 1976 г. и до момента е негов библиотекар.

В продължение на 3-4 г. Татяна Кушева издирва и събира материали за 125-тата годишнина на читалището и издава книгата „Път през годините“. От 2012 г. насам подготвя годишен бюлетин. Отдадеността й на работата е сочена за пример за любов към българщината. По нейна инициатива в читалището е създаден кът с предмети от бита от миналия век, който постоянно се обогатява, пак по идея на Татяна Кушева се провеждат срещите „Читалището – наша съдба“, посветени на годишнините на бивши и настоящи самодейци. Тя е в основата и на тематични рецитали, изложби, викторини, четения и посещения на децата на Поликраище в библиотеката.

От 2011 г. библиотеката на НЧ „Развитие 1884“ е част от Фондация „Глобални библиотеки – Бил и Мелинда Гейтс“, от която получава 3 компютъра, мултимедия и мултифункционално устройство. Техниката е особено ценна за работата на Татяна Кушева най-вече с децата. Тази година пък библиотеката в Поликраище се нареди сред одобрените за финансиране по програмата „Помощ за книгата“ на Министерството на културата. Освен всичко, Татяна Кушева е и активен самодеец – тя е част от Женския народен хор в Поликраище, има изяви и на театралната сцена.

Но основен мотив да бъде обявена за Будител на Горна Оряховица за 2018 г. е дейността на Татяна Кушева, с която провокира интереса на децата към познанието и възпитанието им в ценности като родолюбие, съхраняване на традициите и обичаите на родния край, уважение към българското.

Семейни причини попречиха на Татяна Кушева лично да получи наградата си. От нейно име я взе секретарят на Кметство Поликраище Милена Попова.

В типично нейн стил, Татяна Кушева изрази своята признателност и благодарност чрез стихотворение, написано в навечерието на празника на Будителите. Стихотворението прочете заместник-кметът Йорданка Кушева. „Орисници добри са ме орисали в читалищния огън да горя! И ако можех и след сто живота, пак теб, читалище, ще избера! Съдба, на теб с поклон, благодаря! За мен е чест, огромна радост, удоволствие и задължение да продължавам достойно по пътя си, който ми е отредил съдбата!“, са част от думите на благодарност, които присъстващите на церемонията чуха от името на Татяна Кушева.

Даниела Кенарева, която бе отличена в направление „Образование и наука“, преподава биология и здравно образование в СУ „Вичо Грънчаров“ вече 22 г. От 2015 г. насам е ръководител на БМЧК за училището и град Горна Оряховица. През целия си професионален път учителката провокира интереса на учениците към предмета биология с различни методи, съдейства на децата да развиват творческия си потенциал.

Във времето назад под нейно ръководство учениците са печелили редица конкурси и състезания. Даниела Кенарева създава стимулираща среда и предизвикателни възможности за развитие на индивидуалността и развитието на личния потенциал на учениците чрез извънкласна дейност. През 2017 г. печели конкурс на Българския дарителски форум по програмата „Научи се да даряваш“, одобрена от МОН. Даниела Кенарева разработи и проведе в извънучебно време 36 часа, свързани с гражданското образование, дарителството и здравното образование, а уроците й са предоставени за ползване от учители от цялата страна. По този начин учителката възпитава учениците да имат активна гражданска позиция, мотивира ги за дарителство и участие в различни доброволчески инициативи. И още - за учебната 2017/ 2018 г. Даниела Кенарева е ръководител на Младежкия противопожарен отряд на гр. Горна Оряховица.

„Ние, учителите, не можем да дадем на един ученик всичко. От нас се иска да открием във всяко едно дете онова, от което се нуждае, и да му дадем точно него, за да го мотивираме да се развива. Това се опитвам да правя в практиката си. Тази награда не е само за мен – тя е за всички в СУ „Вичо Грънчаров“, каза силно развълнувана Даниела Кенарева. В емоционалния за нея момент тя бе подкрепена с присъствието на част от своите ученици, както и от директора на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България