Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Творби на Никола Танев показват в галерия „Оборище 5“ Картините са част от колекцията на мецената Красимир Дачев и се излагат за първи път пред публика

Изкуство за ценители от известния българския живописец

Избрани произведения на българския живописец Никола Танев могат да се видят в новата изложба на елитната столична галерия „Оборище 5“. Творбите се показват за първи път пред публика и са част от колекцията на мецената Красимир Дачев. Те са маслена живопис, акварел, рисунка и са събирани в продължение на 40 години. Колекцията обхваща всички творчески периоди на художника и е представителна извадка от художественото му наследство.

Никола Танев е роден в Свищов през 1890 г. в Свищов. Завършил е Парижката академия за декоративни изкуства, учил при проф. Пол Реноар и проф. Манжан, повлиян от Клод Моне, Танев е европейски тип творец не само като стилистика, но и като подбор на теми и сюжети. Забележителен представител на българското национално наследство в европейската живопис.

Интересът на Дачев към произведения на Никола Танев е провокиран от преклонението му към забележителните хора от родния Свищов.

„Аз като местен патриот опитвам да събера каквото има по света от родени или работили в родния ми Свищов художници. Като Никола Танев, като Николай Павлович, като Владимир Димитров – Майстора, който е бил даскал по физкултура и краснопис в Търговската гимназия в Свищов. От години се старая да подкрепяме такива хора, които са свързани с града, както и такива родолюбиви и народополезни инициативи.

Купил съм една къща и искам да направя голямо дарение на града – да направим постоянна картинна галерия на името на Никола Танев в Свищов. Но с това ръководство няма да се разберем, ще чакам да станат по-добри времена за града“, каза пред „Труд“ бизнесменът Красимир Дачев.

Част от картините са събрани в специален каталог. Изложбата е с вход от 7 лева за ученици и пенсионери и 10 лева за стандартен билет, с достъп до двете зали. Отворена е за посещение от 16 октомври до 3 ноември, от вторник до неделя, в зала и галерия „Оборище 5“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.