Творби на Никола Танев показват в галерия „Оборище 5“

Картините са част от колекцията на мецената Красимир Дачев и се излагат за първи път пред публика

Изкуство за ценители от известния българския живописец

Избрани произведения на българския живописец Никола Танев могат да се видят в новата изложба на елитната столична галерия „Оборище 5“. Творбите се показват за първи път пред публика и са част от колекцията на мецената Красимир Дачев. Те са маслена живопис, акварел, рисунка и са събирани в продължение на 40 години. Колекцията обхваща всички творчески периоди на художника и е представителна извадка от художественото му наследство.

Никола Танев е роден в Свищов през 1890 г. в Свищов. Завършил е Парижката академия за декоративни изкуства, учил при проф. Пол Реноар и проф. Манжан, повлиян от Клод Моне, Танев е европейски тип творец не само като стилистика, но и като подбор на теми и сюжети. Забележителен представител на българското национално наследство в европейската живопис.

Интересът на Дачев към произведения на Никола Танев е провокиран от преклонението му към забележителните хора от родния Свищов.

„Аз като местен патриот опитвам да събера каквото има по света от родени или работили в родния ми Свищов художници. Като Никола Танев, като Николай Павлович, като Владимир Димитров – Майстора, който е бил даскал по физкултура и краснопис в Търговската гимназия в Свищов. От години се старая да подкрепяме такива хора, които са свързани с града, както и такива родолюбиви и народополезни инициативи.

Купил съм една къща и искам да направя голямо дарение на града - да направим постоянна картинна галерия на името на Никола Танев в Свищов. Но с това ръководство няма да се разберем, ще чакам да станат по-добри времена за града“, каза пред „Труд“ бизнесменът Красимир Дачев.

Част от картините са събрани в специален каталог. Изложбата е с вход от 7 лева за ученици и пенсионери и 10 лева за стандартен билет, с достъп до двете зали. Отворена е за посещение от 16 октомври до 3 ноември, от вторник до неделя, в зала и галерия „Оборище 5“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства