Твърдица ще има законен музей

Снимки: В този имот ще е разположен новият музей на Твърдица.

Общински исторически музей ще бъде открит в миньорското градче Твърдица, съобщиха от местната администрация. В ход са последните съгласувателни процедури с Министерството на културата за определяне на музея със статут на самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка.

Преди година общинският съвет поиска от държавата имот в централната част на града. Той бе предоставен със заповед на областния управител Чавдар Божурски, съгласно която имотът от 1 101 кв.м трябва да бъде използван единствено и само за разкриването на музей. Необходимите ремонтни дейности трябва да приключат в срок до 3 години. Кметът на Твърдица Атанас Атанасов назначи за директор на новата културна институция археологът д-р Красимир Велков.

Към момента общината съхранява над 1000 единици, повечето от които са етнографски експонати. Почти всички движими исторически и културни паметници, открити досега при проучвания на територията на община Твърдица, включително и златни съкровища, се намират във фондовете на Националния исторически музей и на музеите в Сливен и Нова Загора. Очакванията са, че след като градчето има свой музей, ще може да си възвърне културно-историческите богатства.

След промените през 1989 година и създаването на общините, Твърдица остана без законен музей заради правни неуредици, проточили се повече от 20 години. Съществуващата през това време музейна сбирка не бе узаконена с предвидените процедури, тъй като не отговаряше на изискванията, нямаше кой да плаща разходите за издръжка, а бившият уредник получаваше заплатите си от съвсем друга община.

Коментари

Задължително поле