Бойко Борисов се срещна с руския посланик Анатолий Макаров

Отмениха глоба от 100 лева за нахапана от кучета

Общината наложи 140 000 лв. глоби на шуменци

Премиерът не се появи в НС. От БСП скандират: Оставка!

19 състезатели ще представят България на зимната Олимпиада в Пьонгчанг БОК утвърди делегацията в присъствието на корейския посланик

Прокуратурата в Горна Оряховица наложила глоби за 115 000 лв. и пратила в затвора 42 лица

Труп на жена на плажа в парк „Росенец“

Участниците в дискусията за Истанбулската конвенция се обявиха против нея

Кметът на Търново кани гражданите на обществено обсъждане за дългосрочен дълг от 805 768 лева

Спор между „Булгаргаз“ и британски инвеститор

Възстановено е движението при тунела „Топли дол“

Въвеждат виртуални ПОС терминали за данъците

Корнелия Нинова: Рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора

Дебатите по вота на недоверие през обектива на „Труд“

Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Тв водещите Антон Хекимян и Светослав Иванов: Ще оставим кандидат-президентите да кръстосат шпаги

Антон Хекимян и Светослав Иванов

26-5

Антон Хекимян и Светослав Иванов са журналисти на Би Ти Ви, на които се пада тежката задача да водят първия широк телевизионен дебат между петимата претенденти за президентския пост, които съберат най-високо обществено доверие според социологическите проучвания. Голямата словесна битка ще бъде излъчена на живо на 2 ноември от 19,30 ч. Пред „Труд“ те разказаха как се готвят за интерактивния диспут, който ще засегне ключови теми, свързани с правомощията на държавния глава, както и конкретни казуси от практиката на президентската институция. В последната част от дебата по Би Ти Ви кандидатите за президентския пост ще бъдат подложени на кръстосан огън, като ще си задават въпроси един на друг.

– Какво мислите за президентските избори в САЩ? Сравнени с нашите, смятате ли, че тонът на дебатите е по-учтив или напротив – по-брутален?

С. И.: Мисля, че образите на актуалните кандидати напълно отговарят на времето, в което живеем. Те са отражение на обществата ни. Допреди десет години беше немислимо човек като Доналд Тръмп да спечели номинацията на републиканците. Американските дебати за съжаление показват, че фаст фууд политиката е завладяла съзнанието на хората. Те гледат на нея като на риалити шоу, без особена памет за действията и бездействията на двамата основни кандидати. Уви, не живеем във времена на пророци, нито във времена на избор между добро и зло. Избираме между зло и по-малкото зло. И това не важи само за американските избори, а за много житейски ситуации в днешния ден.

А. Х.: Хубаво е, че изборите у нас и Съединените щати съвпадат, за да направим сравнението. Изглежда обаче така, сякаш ролите са разменени. Шумните, жълтите, мръсните номера останаха запазена марка на предизборната кампания в Америка и размяната на компромати между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. У нас се плува в сигурните води на политическото говорене. Президентското шоу на Балканите е тихо, в Америка отново е с мащаб и мажоретки. Тръмп не е играч на системата и Клинтън трябва да действа нестандартно.

– Ако бяхте американец, кого бихте избрали?

С. И.: Бих настоявал за квадратчето „не подкрепям никого”.

А. Х.: Не съм американец! Аз съм българин и имам 21 възможности за избор, американците само две! Кой е късметлията сега?!

– Да преминем към изборите у нас. Смятате ли, че България има достоен кандидат за президент?

С. И.: Не би било професионално да отговоря на този въпрос няколко дни преди дебатите. Но ще споделя нещо – и аз като зрителите очаквам дебатите в сряда, за да си отговоря на този въпрос.

А. Х.: Достойният президент е оценка в края, а не в началото на мандата.

– По какъв начин планирате да предотвратите очакваната говорилня по време на големите дебати между петимата най-популярни кандидати за президенти?

С. И.: Със строг регламент и точни въпроси. С Антон, Гена Трайкова и Валя Гиздарска, които продуцират дебатите, няма да допуснем празнословие, а ще търсим конкретни отговори. Готвим се за тази вечер от седмици, нашият екип разработи и конкретни казуси, които ще поставим пред кандидатите. Те ще са доста интересни…

А. Х.: Вече имаше дебати в „Тази сутрин“ между основните претенденти. Когато има ясен регламент, рискът да има надговаряне е сведен до минимум. Разбира се, диалогът и сблъскването на идеи е нещо важно и ще оставим кандидатите да кръстосат шпаги. Ние даваме възможност всеки да покаже ясно себе си и своите качества, а зрителите ще са съдиите.

– Кои са основните теми, които смятате да засегнете по време на дебата?

А. Х.: Дебатът ще бъде в няколко кръга, посветени на национална сигурност, външната политика и правомощията на президента. Всеки ще има и определено време, за да се обърне към избирателите, да представи трите си приоритета като бъдещ президент.

С. И.: Мисля си, че основната работа на следващия български президент е на външнополитическата сцена. Ще ни е любопитно да разберем как кандидатите анализират отношенията с Турция, как си представят мястото на България в условията на ново противопоставяне по оста Изток-Запад. Ще подложим кандидатите и на кръстосан огън, а през цялото време зрителите ще имат възможност да задават въпроси.

– Съгласни ли сте със задължителния характер на гласуването?

С. И.: Този характер е задължителен само на хартия. Но е важно да гласуваме. Все пак това е наше право, а човек не бива да се отказва от правата си лесно.

А. Х.: Щом нещо е задължително, но уж не е, няма да доведе до положителна промяна. Посланието „Има закон, но може да не се съобразите с него“ няма как да е най-доброто решение.

– Кой от двама ви е по-компетентен по въпросите на АЕЦ „Белене“ и сделката с „Булгартабак“?

С. И.: Антон е много подготвен по тези въпроси. Знаете ли, всичко вече е свързано. Разделението вътрешна и външна политика вече не съществува, защото в днешния свят вътрешната политика е функция на външната, а не обратното. България е зависима от процеси, които се случват далеч, но трябва да се регулират бързо, категорично и мъдро. Затова ролята на президента днес е много важна.

А. Х.: И двамата водим актуални предавания. Длъжни сме да бъдем подготвени и компетентни по всички теми, които са важни за хората и държавата.

– Кой от двама ви е по-добрият в укротяването на нетърпящи възражения и немлъкващи политици?

С. И.: Подобно поведение е част от миналото. Животът и публичната среда станаха толкова забързани, че празнословието и баналностите са част от друга епоха. Всеки практикуващ подобна стратегия губи много, защото хората все повече изискват точни, кратки и достъпни отговори, без празни думи. Водопадът от празни думи дави преди всичко техния източник. Надявам се политиците да си дават сметка за това.

А. Х.: Колегите ми се шегуват, че индианското ми е име е „Неспиращият да говори“. Говоренето на политиците не може да ме спре в търсенето на истината.

– За какво най-много разчитате на Антон/Светослав в нощта на дебатите?

С. И.: Антон е човек, който внася уникална динамика в един разговор. Харесвам този стил и начина, по който той запазва концентрацията и целеустремеността си.

А. Х.: Много е важно по време на ефир до теб да е човек, на когото имаш доверие. Светльо е точно такъв колега и приятел. Уважавам качествата и стила му да анализира темите в дълбочина.

– Кое е първото нещо, което ще направите, след като приключи дебатът и всичко свърши?

С. И.: Ще се поздравим за добре свършената работа.

А. Х.: Да, след което ще се чуя с дежурния продуцент, за да разбера дали всичко е наред с гостите и темите ни за сутринта в блока. Само 8 часа след дебата, точно в 6,30, започва най-гледният сутрешен блок в България – „Тази сутрин“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Цачева 40 % ???? Ти луд ли си. По-скоро 4%. Другото е измислица на социолози като Вас.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.