Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

ТВ дебатът Цецка Цачева – ген. Румен Радев – кой какво каза

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, излизат в първи голям телевизионен сблъсък в студиото на БТВ. Претендентът от БСП дойде първи в студиото, а Цачева бе посрещната от ентусиазирани поддръжници.

Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Евроатлантическият път на България е без алтернатива, представи основното си послание Цачева.

Промяната е неизбежна, президентът не трябва да бъде церемониал-майстор, а да е действен. Първият ми приоритет е сигурността, вторият – балансирана и независима външна политика, третият – да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, каза ген. Радев.

В първия кръг от дебатите двамата претенденти за президентския пост, на които социолозите предричат най-голям шанс за успех, отговаряха на въпроси за националната сигурност.

Не бива да се правят компромиси с националната сигурност. Охраната на нашата граница изисква и отговорност спрямо европейските граждани, посочи Цачева.

Компромис не трябва да се прави с подготовката на хората в сферата на националната сигурност и техния социален статус. Дълги години властите се отнасяха с пренебрежение към проблемите на тези хора, посочи ген. Радев.

В спор за цената на оградата по границата, той заяви, че по времето на кабинета „Орешарски”, когато започна изграждането на т.нар. преградно съоръжение цената е била 250 хил. лв. на километър и тогава в имало скандали за това, че тя е висока, докато сега цената достига 1 млн. лв. на километър.

Имаме една сигурна граница, и това е сръбската, коментира ген. Радев въпроса за достъпа на нелегални мигранти до страната ни.

От миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, който са хванати на сръбската граница, посочи той.

Цачева не се съгласи. Според нея има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия: има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел, каза Цачева.

По думите ѝ средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят им е бил е 7000, т.е. намалели са в пъти.

Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира престъпност и корупция. Не виждам драконовски мерки. Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем – на Народното събрание, Министерския съвет и президентството.

Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхронпомежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа, посочи Цачева.

Относно това редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване, Цачева заяви, че когато е нарушен законът, това трябва да се случва.

Националният интерес на държавата е пред отделни права, заяви тя, но добави, че законът се грижи да няма конфронтация между тях.

Тихата екстрадиция за мен не говори добре. Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от (турския президент Реджеп Тайип – б.ред.) Ердоган, заяви ген. Радев.

Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли, попита той.

България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла, заяви Цачева

Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родина – това са две отделни неща, каза ген. Радев относно различните варианти за защита на българското небе. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане, посочи той.

Защитата трябва а е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия, попита Цачева.

В рамките на дебата по външнополитическите теми те се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

Да бъде ли възстановена казармата в България?

Румен Радев: Нямаме икономически ресурс да върнем наборната военна служба. Добра идея е ако гледаме патриотичното възпитание на младежта, но за мен трябва да имаме силно начално военно обучение.

Цецка Цачева: Трябва да имаме модерна българска армия в рамките на силите на НАТО и с надежда за обща европейска армия.

Ястреб или дипломат – какъв трябва да е българският президент в международните отношения?

Цецка Цачева: И до момента като председател на парламента, отстоявайки българския интерес, винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя финални актове и декларации, които са приемани на международни форуми.

Румен Радев: Дипломат – на ястреби се нагледахме, рисковете ги носим всички ние.

Зависими ли сме от Русия?

Румен Радев: Нека да е ясно България е член на ЕС и НАТО. Друга алтернатива няма. Но това не значи, че трябва да създаваме врагове извън тези съюзи. Еврофилията не значи русофобия. Това, че губим икономически, е факт. „Южен поток“ стана „Турски поток“. Стана така, че евтиният газ е за Турция и таксите остават за нея и това е икономическата цена на русофобията. Не съм казвал, че искам преразглеждане на участието в НАТО, а начина на участие. Искам да видя България по-силен и активен член на съюзите. Не с послушание и декларации.

Цецка Цачева: Безспорно активна балансирана външна политика, стъпила на основата на националния интерес. Участието в НАТО трябва да продължи, а президентът да бъде гарант за модернизиране на военните сили. Направили сме европейския си избор. В рамките на кампанията, като че ли има противодействие и се чуват гласове за друга ориентация. Това е недопустимо.

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани.  Ще настоявам българската дипломация да изработи обща позиция за отмяна на санкциите и пострадалите държави да получат компенсации.

Румен Радев: Поздравявам г-жа Цачева, това е една рационална позиция. Но трябва да търсим интереса си.

На кого е Крим?

Румен Радев: Крим де юре е украински, де факто над него се вее руския флаг. Бъдещето му зависи от народа.

Цецка Цачева: Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна.

Каква е в момента ролята на България в отношенията между между Турция и Европа?

Цецка Цачева: Ние сме съседи и така ще бъде. По повод дипломацията, като държава член на ЕС ние сме част от общото решение на политиките на ЕС.

Румен Радев: Не приемам Местан да бъде посредник между Турция и България, трябва да използваме официалните си канали.

Подкрепяте ли искането за облекчен визов режим на турски граждани в Европа?

Румен Радев: Не одобрявам, трябва са изпълнят условията за това.

Цецка Цачева: Задълженията по споразумението са ясно разписани и трябва да се изпълнят.

В третия кръг въпроси, посветени на правомощията на държавния глава, двамата заявиха, че не желаят президентска република.

Според Радев правомощията на президента са „достатъчни, зависи как се оползотворяват“. Цачева коментира, че „президентската институция е толкова силна, колкото е силна и с характер личността на президента. Има достатъчно възможности да се изпълняват рационално и да се уплътняват предвидените в Конституцията правомощия“.

За квадратчето в бюлетините „Не подкрепям никого“ Радев каза: „Може да го има, въпросът е как се бори. Аз съм против методиката за изчисляване на резултатите в президентските избори, приета през май“.

„Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но когато става въпрос гарантиране възможността на българските граждани да упражняват правото си на глас, справедливостта изисква и подкрепям промените в последния момент“, коментира Цачева.

Тя прехвърли вината за ситуацията на партньорите си в управляващата коалиция: „Нормите, които са действащи и предстоят да бъдат променени, бяха резултат уговорката на управляващото мнозинство – нашата толерантност към партньорите ни от Реформаторския блок и Патриотичния фронт доведе до там, за да има консенсус в пленарна зала, финално те да изработят текстовете. Когато стана ясно, че това не работи, активно се намесихме“.

Според Радев това е довело до огромно огорчение у българите в чужбина, особено сред младите.

И двамата декларираха, че ще гласуват на референдума. Радев не отговори дали е „за“ намаляване на субсидиите за партиите, а по въпроса за задължителното гласуване коментира: „Всеки българин трябва да има правото да решава дали да гласува и как“.

Цачева припомни, че задължителното гласуване вече е въведено, а що се отнася до субсидиите, трябва да ги има, „защото в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране, за което и в момент има съмнение в определени екипи“.

И двамата заявиха, че разчитат на българските граждани, без значение от кои партии са, включително ДПС.

За настоящия президент Росен Плевнелиев Цачева каза: „Той имаше много сложен мандат, справи се добре с двете служебни правителства, които му се наложи да структурира. Историята ще даде окончателна оценка за неговото президентстване“. По думите на Радев Плевнелиев е „взел правилното решение и с облекчение ще напусне поста си“.

Във финалните си думи Цачева каза, че тя трябва да е петият президент, „за да продължи България да бъде фактор на стабилност и сигурност, за да продължим евроатлантическото и европейското развитие на страната, за да имаме модерно образование и просперитет на българската нация, за нейното единство, за справедливост, за продължаване на реформата в съдебната система, в образованието. За мен правовата държава не е само основен принцип в Конституцията – целият ми съзнателен живот е в подчинение на този принцип. Ще продължа да работя за него“.

Радев каза: „Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава. Той трябва да бъде стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер. Трябва да е лидер и да може да взема отговорни решения в трудна обстановка. В моята професия залагаме живота си с всяко излитане, затова думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция“.

Спор след перифразиран цитат

Перифразиран цитат, че ако си социалист на 40 години, нямаш мозък, доведе до възпитана, но изнервена размяна на реплики между кандидатите Цецка Цачева и Румен Радев по време на дебата.

В частта за блиц въпроси и отговори, запитана дали, ако върне времето назад, отново би членувала в БКП, Цачева заяви: „Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея – въпрос на младежки години и увлечение. Ако мога да перефразирам Бърнард Шоу: „Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък“.

На това ген. Радев отговори: „Г-жа Цачева каза, че ще обединява нацията, а в момента изхвърли всички социалисти от това обединение като безмозъчни същества“.

„Категорично не е вярно – оправда се Цачева. – Просто цитирах и казах в шеговит план. В целия си съзнателен живот съм отстоявала европейските ценности и това беше във връзка с коментар към мен“.

„Дано и като президент не се шегувате с българските граждани“, отговори Радев.

„Доказала съм го като председател на Народното събрание – че уважавам всички парламентарни групи, българските граждани, неправителствените организации. Но характерът ми е такъв – не съм само строга, мога и да се шегувам“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. Това не са хора … Това са престъпници облякани със влас … За 27 години ограбиха България , това не са хора , това са измамници .. мошеници .. продажници за много пари .. боклуци .. когато да ги вкараш във затвора , си закаснял много .. Престъпници нагли .. Престъпните партий които ограбиха България за 27 години са …. БСП …. СДС …. ДПС …. ТРОИНАТА КОАЛИЦИА … ГЕРП … АБВ …. РЕФОРМАТОРИТЕ … Това са партийте които ограбиха България за 27 години …

  1. Стига де, този Радев е пълен клоун. Когато продадоха авиационния завод, траеше като миш у брашно, но като дойдоха изборите изведнъж се загрижи за авиацията. Той горкия чак сега разбрал, че авиацияата отива на зле. Сега плаче за ремонтите в Полша, но когато продаде завода си трайкаше. Защо ли? Защото срещу пари и остро се не рита. Та такива работи със супер патриота Радев.

 2. Ами ти в Турция ли беше през това време? Що не се кандидатира за президент? Щеше да върнеш всичко ограбено, по лев на калпак!!!

 3. Преди да пишеш коментари, първо се научи да пишеш! За три изречения – осем грешки, без да броим липсващите запетайки…..

 4. Че той тоя Радев нищо не каза… Аз от комунист не очаквах много, ама съвсем пък нищо да не каже. И тая поза на някакъв рамбовец въобще не му се получава, май доста филми е гледал.

  1. Не разбрах кой от двамата е комунист ,я ми разяснете.

 5. Малко или повече общи дрънканици и на двамата, не, че и останалите са по-добри. Преди малко гледахме 3 двубой на клинтъница и трамп:) 1. 30 мин беше и една от най-важните теми беше икономиката и създаване на работни места:) Такава тема не се забелязва при двамката или ние нещо недовиждаме:)?
  Верно, че 1)просията и 2) робията са стабилни икономически отрасли за момента, но ще продължават ли да бъдат такива и в следващите 5 години?
  Заключение – Политически игрички, които целят да осигурят добре платена работа на определена група индивиди, нямащи нищо общо с мизеруващия Български Народ:( И ние се питаме тогава, защо ние обикновените хора ще помагаме на паразитите да си уредят живота? Каква ще е нашата полза? – 200 лв пенсия, и 350 -400 лв заплата и цени като ес/хамерика..Струва ли си хабенето и нервите:)))

  1. Стига де, този Радев е пълен клоун. Когато продадоха авиационния завод, траеше като миш у брашно, но като дойдоха изборите изведнъж се загрижи за авиацията. Той горкия чак сега разбрал, че авиацияата отива на зле. Сега плаче за ремонтите в Полша, но когато продаде завода си трайкаше. Защо ли? Защото срещу пари и остро се не рита. Та такива работи със супер патриота Радев.

 6. Цецка Цачева ще обедини нацията ,когато депутатката от Русе Десислава и злобарката Караянчева станат виепрезиденти наЦачева .Дано им помогне Михаил Неделчев.

 7. Цачева ако имаше мозък не би казала тъпотията че на 40 ако си социалист нямаш мозък!

  1. Цачева има мозък и e казала че “ на 40 ако си социалист нямаш мозък!“. A Вуте HEMA мозък и e тъпaK !!!

 8. “Това не са хора … Това са престъпници облякани със влас … За 27 години ограбиха България , това не са хора , това са измамници .. мошеници .. продажници за много пари .. боклуци .. когато да ги вкараш във затвора , “
  Така е Коко. Престъпници са. Защо тези кандидат празиденти не кажат кога ще се върне ограбената от Народа собственост – заводи, предприятия, хотели, стадиони, енергото и пр. Защото ги е страх и явно служат на крадците/мафиите и пр. които сега се превъзнасят като бъл милионери:))) ковашки, космонавтина “бизнесмен“ от свищов и пр. бедни душички..Първо се създава базата и после се върви нагоре:) А какво е база? цецка и румко знаят ли:))) Цирка е пълен:)))

 9. “Цачева ако имаше мозък не би казала тъпотията че на 40 ако си социалист нямаш мозък!“Верно е съвсем изперкала кака цеце:))) А тя на колко беше кат беше социалистка:))) хехех..

 10. Джордж Бърнард Шоу – ирландец,писател без публикувана приживе книга,но под инициалите му читателите го възприемат като журналист остроумен и със собствено мнение.Почти столетник,умира 94 годишен.Една от сентенциите му,освен всеизвестната е „Който не умее да се учи,преподава“.Абе,той да не е бил от български произход?

 11. „Евроатлантическият път на България е без алтернатива, представи основното си послание Цачева.“ – направо въздухa и водата за всеки евроатлантически дeбил.

 12. „Националният интерес на държавата е пред отделни права“ – хахаха, я да видим в речника какво значи тоталитаризъм и следващата стъпка – диктатура?!

  1. Цачева има мозък и e казала че “ на 40 ако си социалист нямаш мозък!“. A „comment“ HEMA мозък и e тъпaK !!!

 13. Щом като Цачева – кандидат за президент на България нарече част от българския народ безмозъчни същества, отсега категорично заявявам, че е загубила изборите. Голяма обида за българските социалисти и за европейските.Смятам, че след този гаф трябва да се извини на целия български народ. Мили хора такъв човек не може да бъде обединител на нацията щом като дели хората на мозъчни и безмозъчни.

  1. Цачева има мозък и e казала че “ на 40 ако си социалист нямаш мозък!“. A Люси HEMA мозък и e тъпaK !!!

 14. Баба яга цачева е пълен профан както всички герберски кадри. Дай им да крадат, друго не могат. А фалшивата диплома на баба яга цачева не притеснява никого.

 15. Еееее… Откога чакам и Велемирка да изплюе, изпърди и развони…

 16. Борка, трудоваците са ме стегнали в менгеме и цензурират много мощно. Има статии, на които даже нямам достъп. Но по-важното е, че има статии от обиколката на баба яга цачева, под тях даже няма опция за коментари, защото ще я разпънат като агънце. Иначе сега гледам са се навъдили много платени латерни дори в Труд, за да възхваляват пръдлата цачева. Герберските свине си мислят, че ще са вечно в управлението, е няма да са, ще ги порим и тях.

 17. Не дай Боже да ми дадат и на мен думата, да ме подкрепят задкулисните играчи, ще направя на разногледи герберските свине, ще съжаляват, че са се родили макя им боклуци.

 18. Цачева има мозък и e казала че “ на 40 ако си социалист нямаш мозък!“. A Люси HEMA мозък и e тъпaK !!!

 19. Толкова ли сме злобни ,че пишем такива неща ние българите? За Плевнелиев ще пише историята, той беше един достоен президент.А сега народа ще си каже думата,но виждам,че пак има агитация по домове, по квартали.Оставете хората сами да вземат решение за кого да гласуват,няма нужда от агитация.Така за европейските избори някои кметове ,на които им беше дадена пара,се скъсаха да агитират ,за да вкарат Бареков в европейския парламент.Ние българите безумни ли сме, та не можем да преценим за кого да гласуваме.Какви са тези 22 двойки кандидати за президент – за да получат държавни пари.Да си правят предизборни мероприятия със собствени пари,а не с пари на данъкоплатеца.

  1. Цвети, тя историятя отдаАавна е писала вече за чeхльo плEVNелиев – има подробно описание на житието му като ирландска пастирка!!! И, да знаеш, ама много „дащна“ е била!!! А сега си е просто един естествен идиот!!!!

 20. Е и ние сме над 40 те и сме социалисти, или по-точно хуманисти, не сме към никаква партийка, защото всички са омърсени и никой не работи за хората..Сравнете им само заплатките с тези на избирателите им:)))
  А Цветанка Илиева изглежда умна жена и силно се надяваме да ни отговори на въпроса, на който никой не отговаря. Защо изобщо й е нужен на България президент? Как наличието на такъв подобри живота/стандарта на Българите. какво направи за интер. имиджа на България, освен просията и робията и закупуване на стари вехтошарии, даже от бивши соц. държави. Може да има нещо много добро, което са направили, а ние не сме забелязали. Едно обаче е сигурно – цялата институция излиза мноооого скъпо на бедния български данъкоплатец и затова трябва да има полза и то голяма:) Мерси за подробния, подплатен с факти и аргументи отговор на Цвети:)!

 21. Герберастките тролове са мобилизирани на максимум – дебелата кандидат-президентка се осра с почти всичко , което каза сутринта . А ген.Радев беше достатъчно възпитан и въздържан . Помислете какъв главнокомандващ на армията може да е Цачева !

 22. Алоо , модераторите , много сте жалки – спирате критиките срещу мошениците-герберасти и мислите , че това не се пише на задниците ви – лъжете се .

 23. Мадоне е от сорта на циганките по българските шосета .

 24. Оказва се , че всяка критика по повод мошеничествата на герберастите във форумите на „ТРУД“ , са подложени на жестока цензура . Браво на вестника на Блъсков .

 25. Преди десетина минути написах , че Цачева ще засенчи Кунева като слуга на Боко и ще е новата №1 yeswoman – и коментара ми не беше пуснат от цензорите на Блъсков .

 26. Ало , модераторите , много ми е интересно защо не цензурирате BOBA ? Този непрекъснато ръси директно цинизми и обиди , но не към герберастите , седерастите, реформастите , Плевнелиев , а предимно срещу БСП , комунисти , социалисти … Нали претендирате , че сте журналисти , и то от висока класа , а за всеки средноинтелигентен човек /какъвто мисля, че съм и аз/ добрият и отличен журналист трябва да е безпристрастен , що се отнася за работата му като журналист – каквито трябва да сте и вие в случая . Личните си пристрастия демонстрирайте , ако искате по форумите , както го правим и ние , останалите коментатори – с псевдоними или с личните си имена . Иначе не е честно да се наричате ЖУРНАЛИСТИ .

 27. Баба Цецка, известна още и като баба Ягa, ще бъде един прИкраССен президент!!!! Представете си я само как марширува при преглед на някоя военна част!!!!

 28. Ген. Радев е с класи над г-жа Цецка. Той има бърза, логична мисъл, самостоятелно и независимо мислене и демократични позиции по важните въпроси, докато Цецка Цачева повтаря втръснали евроатлантически клишета, подкрепя всички действия на Борисов, даже и да не са демократични, като екстрадирането на турските граждани, които са поискали убежище у нас, като нарече това „национален интерес”, а то е в интерес на Ердоган, когото Борисов обслужи и, което ген. Радев порица. След като в друга ТВ Ц.Цацева обясни членството и партиен секретар в БКП с „неинформираност на 30 години” и защото била „жертва на промивания на мозъци”, сега тя реши да обясни този етап от живота и кариерата си с чужди остроумия, като не прецени, че повечето каламбури не съдържат истини, а търсят самоцелен ефект. Там ген. Радев показа изключително бърз рефлекс и блестяща реакция и просто срази г-жа Цачева със заковаващи реплики на неуспешните й обяснения, които затвърдиха гафа й. Да изкажем благодарности за кавалерството на един висш български офицер, който се доказа като рицар и пощади г-жа Цачева, а можеше да я направи смешна, за което мнозина го упрекват.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.