Театрален и кинорежисьор с живописен "Проект - теория на драмата" в ГХГ-Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив ще представи от 18 до 30 ноември самостоятелната изложба живопис "Проект - Теория на драмата" на местния творец Емил Атанасов. Експозицията съдържа повече от 30 платна, рисувани като рефлексия на драматични събития, случили се в живота на автора през последните 12 месеца.

Познат като театрален, филмов и телевизионен режисьор, Емил Антанасов мисли за себе си главно като за художник. В предпочитаната от него техника на маслената живопис той намира най-подходящия израз за обхваналите го душевни състояния, постигнати прозрения и интелектуални напрежения. Емил Атанасов е завършил през 1982 г. ССХУ- Сценични кадри в Пловдив. Дипломира се като кино и телевизионен режисьор в класа на проф. Иван Ничев в НАТФИЗ. Автор е на театрални постановки за различни сцени в страната. Изкушен от драматургията, Емил Атанасов пише пиесите "Околовръстно" (театър "Сфумато") и "Да разлаеш кучетата"(Театър "Българска армия"), които продължават да се играят с голям успех. Създател е на телевизионни продукции за БНТ.

Режисьорският му дебют в киното е с игрална новела, но разностранният му талант се проявява и тук. Емил Атанасов е художник в игрални филми, сред които е и "Миграцията на паламуда" по сценарий и режисура на Людмил Тодоров. Изявавал се е и като актьор, а освен това се занимава с живопис, иконопис, реставрация. Създал е 4 самостоятелни изложби, участвал е и в десетки съвместни експозиции.

Коментари

Задължително поле