Тегленията на пари от банкомат достигат 99 млрд. броя на година

Финансовото приобщаване на населението увеличава употребата на АТМ по света

Според международната фирма за изследвания и консултации Retail Banking Research (RBR) през 2015 в световен мащаб са извършени 99 милиарда тегления. Цифрите от годишното й проучване сочат, че броят тегления от банкомат расте във всички региони, като най-осезаем е ръстът в Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка, където обемите са се повишили съответно с 16% и 8%.

В Китай ползването на банкомати се е увеличило с 23% в резултат на нарастващото финансово приобщаване на населението и съгласуваните усилия от страна на банките все повече операции да преминават на самообслужване. На Китай се падат зашеметяващите 24 милиарда тегления, или почти една четвърт от общия световен обем.

RBR съобщава, че подобни фактори играят роля и в много други развиващи се пазари от Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка, като Египет, Индия, Индонезия, Малайзия, Пакистан и Саудитска Арабия са сред държавите, в които нарастването в броя на транзакциите е особено високо.

Макар изследванията да показват, че в някои развити пазари употребата на банкомати е без промяна или дори бележи спад, при повечето от тях тя все още нараства. В САЩ например, където увеличението на допълнителните такси от години насам допринася за спад в обемите на тегленията, техният брой всъщност расте, а в Испания този брой се е покачил с 8% на фона на започналото икономическо възстановяване на страната.

Роуан Беридж, ръководител на проучването на RBR, коментира: „Глобалните данни за употребата на банкомати недвусмислено сочат трайното значение на този канал за обслужване както в развитите, така и в развиващите се пазари. Въпреки бързия растеж на безналичните плащания, потреблението при банкоматите остава стабилно и ние предвиждаме обемите на паричните тегления да продължат да се увеличават в повечето страни в обозримо бъдеще.”

Горните цифри и изводи са базирани на доклада на RBR „Световен пазар при банкоматите и прогнози до 2021”.

1819.indd

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари