Тежък жребий за боксьорите ни на Олимпиадата

Българските боксьори нямаха особено голям късмет на жребия на Олимпийските игри в Париж. 

При жените Станимира Петрова (54 кг) ще започне третото си участие на олимпийски игри директно от 1/8-финалите, след като бе поставена под №1 в категория до 54 килограма. Многократната ни световна и европейска шампионка ще стартира атака на медалите с победителката от мача между Хуан Хсиао-вен (Тайван) или Бояна Гойкович (Черна гора). Азиатката е действаща световна шампионка и бронзова медалистка от Токио 2020. При успех Станимира ще играе на 1/4-финалите с Дженифър Лихейн (Ирландия) или Чан Юан (Китай).

Светлана Каменова ще дебютира на Олимпийските игри срещу ирландката Микаела Уолш – многократна медалистка от европейски първенства и Европейски игри. Двубоят е от 1/8-финалите, след като родната националка бе поставена под №8 в схемата. При победа европейската вицешампионка и бронзова медалистка от световното първенство ще срещне първата поставена в схемата Лин Ю-тин от Тайван или преминалите през първия етап – Сакоби (Конго) или Ситора Турдибекова (Узбекистан).

Радослав Росенов ще открие програмата с българско участие на олимпийския ринг в Париж. 6-кратният ни европейски шампион ще дебютира на най-големия спортен форум още в събота, 27 юли. В категория до 63.5 килограма той ще боксира с Баходур Усмонов (Таджикистан). В случай, че премине това препятствие, дебютантът ни ще срещне първия поставен Уайът Санфорд (Канада). За място на полуфиналите и евентуално медал пък го чака битка с Руслан Абдулаев (Узбекистан) или Мигел Рамирес (Мексико).

Шампионът от Европейските игри Хавиер Ибаниес (57 кг) бе поставен под №2 в основната схема в категорията. Така той почива на старта, а на 1/8-финалите ще се изправи срещу украинеца Айдер Абдураимов. При успех за медал той ще срещне Шудай Харада от Япония или Илмар Гонсалес (Колумбия), като всеки от тях е титулуван и много рутиниран.

Настоящият европейски шампион Рами Киуан (71 кг) започва своето участие с Дамиан Дуркач от Полша. В случай че спечели, ще го чака битка с първия поставен в схемата Шанън Дейви от Австралия за място на четвъртфиналите. Там пък го очаква победителя от Омари Джоунс (САЩ) и Кан Чиа-вей от Тайван.

Националните ни отбори при жените са водени от треньорите Борислав Георгиев и Роман Цветков. Мъжете са водени от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт