Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог, изскочило внезапно на пътя

Тексаски милионер спасява от руините емблематични сгради в Търново Предстои геодезическо проучване на терена на емблематичния хан, проектът за хотела чака одобрение

Хотел „Цар Борис“ в момента.

Тексаският мултимилионер и филантроп Eдмънд Бек спасява от руините още две емблематични сгради в старинната част на Велико Търново. Това са прочутите хотел „Цар Борис“ и Стамболовия хан. Чужденецът вече притежава десет уникални сгради паметници на културата. Две от тях са на великия майстор Колю Фичето.

След изключително красивия хан „Хаджи Николи”, Бек, който е носител на наградата „Велико Търново” и неговият партньор Любомир Марков сега са насочили усилията си към Стамболовия хан и някогашния хотел на живописната улица „Опълченска“ в болярския град. Процедурите са задействани при визитата на американския собственик преди броени дни.

„Получихме разрешение за почистване на терена на Стамболовия хан за предстоящи геодезични проучвания. След това ще се извърши проектиране на новата сграда. До есента трябва да сме приключили с разчистването на руините“, обясни пред „Труд“ Любомир Марков.

Стамболовият хан, който е с лице на едноименната улица в старата столица е с изключително интересна история. Строен е през 1842 г. и е бил собственост на чичото и бащата на Стефан Стамболов. Сградата е била действаща до 1945 г., а през 1980 г. е изгоряла при пожар.

Общинският съвет преди година разреши на местния предприемач Хилендар Тодоров да изкупи общинската земя, върху която се намират останките на хана срещу 230 000 лв. Преди това пък Тодоров изкупи собствеността на сградата от нейните 18 наследници с намерение да изгради паркинг на няколко нива. Тодоров обаче предпочел да продаде имота на американският бизнесмен, който е най-добрият пример за меценат, милеещ за паметниците на културата на старата столица.

Бек има лична заслуга за спасяването на няколко уникални сгради, в които е вложил над 4 млн. долара. Той е собственик и на култовия хотел “Цар Борис”, който е построен през 1894 г. Сградата е по проект на Стоян Герганов, който е един от най-бележитите архитекти в града. Постройката оцелява при унищожителното земетресение през 1913 г. През 1980 г. хотелът е обявен за паметник на културата.

„Вече има изготвен проект за възстановяването на хотела и той е дело на арх.Драгомир Йосифов. Внесен е за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и след това за издаване на разрешение за строеж от община Велико Търново. И хотелът и ханът ще бъдат възстановени в автентичния им вид“, подчерта Марков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.