"Телефобия": Хората все повече се страхуват да вдигнат телефона

Експлозията на социалните мрежи и дигиталната ера се отразиха на способността ни да общуваме свободно и директно с хората около нас. Все повече хора избягват телефоните и предпочитат да общуват само чрез съобщения.

Говорим особено за младите хора, тези от поколението Z, но и за повечето от "милениалите", родените между 1981 и 1996 , които страдат от това, което специалистите наричат телефобия. Това е психологическа реакция, генерирана от фактори като социална тревожност, срамежливост или предпочитание към писмена комуникация.

Освен това младите хора свързват звука на телефонния разговор с лоши новини. Всъщност повечето от тях имат безшумни телефони. Те се чувстват по-свободни и казват, че не "забиват" по време на разговор в чата, както биха могли по време на телефонно обаждане.

Това става ясно от няколко проучвания, анализирани от журналисти от panorama.ro и цитирани от Digi24. Над 80% от британските милениали и поколението "Z" имат истински страх да отговорят на телефона или да инициират обаждания. Младите хора на възраст между 18 и 25 години предпочитат да общуват чрез приложения за съобщения като WhatsApp (31%), SMS (28%) и Snapchat (14%), вместо да отговарят на телефона.

Някои хора може да гледат на избягването на вдигането на телефона като на прищявка, когато всъщност днешните тийнейджъри и млади хора изпитват безпокойство.

76% от милениалите се стресират, когато телефонът звъни, особено ако това включва професионална тема. Има обаче няколко причини, изтъкнати от хората, поради които избягват да отговарят на телефона. 63% от хората на пазара на труда се чувстват тревожни, когато трябва да говорят по телефона. 33% не отговарят, от страх, че няма да знаят отговора на въпрос на място. 15% не отговарят, от страх, че ще "блокират" по време на речта. 9% смятат, че ще създадат лошо впечатление на събеседника. 5% не отговарят, защото не харесват начина, по който гласът им звучи по телефона.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа