Телефоните стават карти за градския транспорт в София (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Вече ще можем да купуваме превозни документи за градския транспорт в София с телефона си, от който контрольорите ще сканират специален qr код при проверка. "Тече процедура за изграждане система за електронно таксуване, която се забави доста и затова директорът на Центъра за градска мобилност имаше задача да мисли и за други варианти", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на демонстрацията на новата услуга.

Тя дава възможност на пътниците през своя смартфон да купуват еднодневни карти от 4 лв. и нощни такива за 2 лв. Проектът е пилотен и на първо време само тези документи ще могат да бъдат купувани чрез новата услуга.

След като експерименталният проект се проследи ще могат да бъдат включени и другите видове документи. Първите 1000 карти, купени с приложението ще бъдат безплатни. А от А1 обявиха, че предоствят първите 2000 карти безплатно на своите абонати, които си ги поръчат през приложението и си ги заявят през сметката на телефона.

Купуването на карта през телефона става през адреса sofia.mpass.bg. Има два начина за плащане - с банкова карта или с мобилен телефон. Ако е с телефон се плаща със смс като е със сините и зелените зони.

 

Коментари

Задължително поле