Телефонни измамници атакуват старци с обещания за евтини дърва за огрев

Телефонни измамници в началото на зимния сезон масово атакуват възрастни хора по селата и в малките градчета на Великотърновска област с обещания за доставка на евтини дърва за огрев. Пенсионерите са основна мишена на ало злосторниците. В близките до Велико Търново градове Дебелец и Килифарево са зачестили случаите на опити за измъкване на пари по схемата доставка на дърва и авансово плащане, заради което и върви регулярна разяснителна кампания от страна на местните власти и органите на МВР.

„Имахме случаи,  при които бяха предложени дърва, взета авансово сумата и в последствие търговците изчезнаха”, коментира кметът на Килифарево Димитър Събев. Той допълва, че след като потърпевшият  сезирал органите на МВР, своевременно извършителите били издирени и задържани. По думите на градоначалникът, който е бивш полицай, криминалистите светкавично тръгнали по "горещите следи" на злосторника и го заловили за два дни. Извършителят на престъплението се оказал от Меката на телефонните измами - Горна Оряховица.

„В Килифарево имаме опити за такива измами. Превенцията е основната форма за противодействие на този вид престъпления, защото местните жители са грамотни и интелигенти. Един от белезите, че е налице потенциална измама е, когато на клиента се предлага висококалоричен дървен материал от рода на габъра, на цени, по-ниски от нискокачествен като например на акация. Друг индикатор, че търговецът на твърдо гориво е недобросъвестен е, когато поиска авансово плащане за дървата. Примамливите оферти на много по-ниски от пазарните цени трябва винаги да будят съмнение и да държат хората нащрек, е мнението на специалистите”, обяснява бившият блюстител на реда и настоящ управник на градчето. Димитър Събев често съветва и дава професионални инструкции на старците.

„Все по- трудно в Килифарево възрастен човек може да намери някой, който да нареже дървата, да ги нацепи, да ги прекара и да ги нареди в дома му. Самотноживеещите баби и дядовци лесно стават мишена на мошениците, които им предлагат уж готови нацепени дърва и дори обещават да ги закарат под сушината и да ги наредят“, коментира Събев.

В пенсионерския клуб в Килифарево регулярно служителите от полицейския участък заедно с кмета разясняват на възрастните хора различните схеми за измами.

"Минахме преди години през схемите с доставка на ремъци и лагери на изгодни цени, през пари за климатици, искани суми за спешни операции на пострадали и болни хора, сега за дърва за огрев, за доставка на колети от близки от чужбина”, изброява Събев.

Практиката обаче показва, че  все  още се намират лековерни възрастни хора, които се подвеждат и са готови да дадат големи суми пари на непознати. Има и пенсионери, които обаче не се лъжат така лесно, въпреки че многокрактно са били атакувани от телефонни измамници.

Пенка Стоянова от Килифарево в рамките на две години е била обект на четири опита за телефонни измами. „Звънят ми на домашния телефон. Искаха да изляза от къщи, да им дам пари, но аз бързо разбрах, че тази работа не е чиста. Вторият път като ми се обадиха, някаква жена започна да плаче, аз я питам: „Ти коя си, кой звъни?”. А тя ми отговаря, че е дъщеря ми, но аз веднага се усъмних и разбрах, че не е Дочка”, реди бабата.

Стоянова добавя, че в единият от случаите й обяснили, че търсят именно нея от Килифарево, защото "познавала много хора и била влиятелна". Пенка Стоянова е подготвена да не се хваща по телефона на злосторниците най-вече след разговорите и образователните кампании в пенсионерсия клуб.в

„В пенсионерския клуб като отидем, винаги разговаряме по болните въпроси- за кражбите,  за телефонните измами и сме подготвени”, категорична е пенсионерката. 69-годишният Васил Илиев, също е бил мишена на телефонни измамници, но и той не не позволил да бъде подведен.

„Аз не се хванах в капана на злосторниците. Но те толкова убедително ме агитираха, че дъщеря ми в Англия е болна и е в кома, че не може да говори и че трябва да внеса по сметка 4000 паунда, за да може там да й направят операция и едва не се поддадох.”, разказва той.

В случая измамниците се оказали доста подготвени и хитри, тъй като за негово изумление знаели много подробности от личния му живот- фактът, че дъщерите му живеят в Англия, трите им имена и дори актуалните им телефони. Те блъфирали че звънят от телефон на българското посолство. Илиев обаче веднага се обадил на другата си дъщеря и след уверението й, че няма такъв казус, започнал да върти на посочения телефон на посолството, който обаче бил изключен. Така пенсионерът се убедил сам, че някой, най-вероятно местен човек, се опитал да го измами.

Кметът на Килифарево е на мнение, че в средите на телефонните измамници има много подготвени хора с различни умения. Не само като психолози, но и като компютърни специалисти и дори хакери, които имат достъп до определена база данни.

„Явно се разчита на шока в първия момент след като съобщят лошата вест за болен близък. Психолози са, имат и предварителна информация за конкретния човека, на който звънят, включително и семейна история и дори най- интимни подробности”, коментира Димитър Събев.

Не всички възрастни хора по селата обаче успяват да анализират светкавично дали ги атакува измамник или добросъвестен човек.

76-годишният Петър Николов от Дебелец "изгорял" по схемата капаро срещу дърва за огрев през миналата есен. „След като се разбрахме по телефона, дойде един човек в гаража и ми предложи евтино дърва. Той ме попита: "Искаш ли един камион, да го вземем двамата и да си поделим твърдото гориво и сумата?”. Аз се съгласих веднага. Полъгах се, защото офертата беше за хубави дърва по 40 лева кубика. И половин камион са четири кубика, по 40 лева - общо 160 лева трябваше да платя. Ама той ми каза: „Трябва да ми дадеш сега парите, понеже нямам средства в себе си да ги платя", спомня си Николов.

След което мнимият доставчик на дървата накарал пенсионера да  му даде парите и да го чака в уречен час в къщата си. След като минали два часа след уговорката, Петър Николов разбрал, че е станал жертва на измама. Тогава се обадил на кметицата на Дебелец и сигнализирали полицията. След като дал показания след известно време се оказало, че заловили измамника и Николов заедно с още ощетени ходил на разпознаване. Сетне бил призован в съда като свидетел и пострадал. Делото минало, но той все още не е получил парите си и вече не ги чака. Сега признава, че е трябвало повече да се замисли, тъй като тази оферта за нарязани дърва за 40 лева за кубик при тогавашна пазарна цена 70 лева, би следвало да го усъмнят много.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България