Телефонни измамници атакуват старци за пари, 10 обаждания само за ден в Горна Оряховица

Снимка: Архив

Телефонните измамници са се активирали и атакуват старци от Великотърновска област. Само в сряда е имало десет обаждания на възрастни хора от Велико Търново и Горна Оряховица. За щастие нито една от набелязаните жертви не се е подлъгала и не е дала пари. Криминалисти от Велико Търново апелират към гражданите да не дават пари на непознати, след телефонни обаждания.

Мошениците са изключително изобретателни и лесно могат да подведат „жертвите си”. Най-нашумелите сценарии, в последните седмици са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който обяснява, че има информация, че ще се извърши измама или че работят по залавянето на измамници и е необходимо съдействие. Другият я заплашва, че е пред входната и врата на апартамента и ще влезе да й вземе парите и ще я убие. Мнимият полицай й дава указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в една торба и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като същите в последствие ще й бъдат върнати.

Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др.

От ОДМВР – Велико Търново апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР и в никакъв случай да не дават пари на непознати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони