Телефонът на Адолф Хитлер отива на търг

Снимка: Архив

Американска аукционна къща продава телефона на Адолф Хитлер на търг. Наддаването за него ще започне от 100 хил. долара, като телефонът е оценен между 200 и 300 хил. долара.

Апаратът е произведен от компанията „Сименс”, като първоначално е бил черен, но после е пребоядисан в червен. Върху него е гравиран нацисткият символ, а на задната му част е гравирано името на Хитлер.

По този телефон той е давал заповеди през последните две години на Втората световна война. Хитлер го е използвал в щабовете на армията си, в колите си и във влаковете.

Телефонът стига до Съединените щати, след като през 1945 г. е даден от руски военни на британския военен Ралф Рейнър по време на визитата му в бункера на Хитлер в Берлин. После Рейнър го дал на сина си, който сега го продава.

Аукционната къща определят телефона като „оръжие са масово унищожение”, защото по него Хитлер е давал заповеди, които са довели до смъртта на милиони хора по света.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.