Теменужка Петкова: Без централите в Маришкия басейн, българската електроенергетика не може да функционира нормално

Без централите в Маришкия басейн, българската електроенергетика не може да функционира нормално. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Раднево, където се срещна с протестиращи работници от „Марица Изток“.

„За мен е изключителна чест да бъдат днес тук с вас в енергийното сърце на България - град Раднево. Няколко пъти колегите поставиха основните акценти, които стоят пред нас - „Силни ли сме? Имаме ли бъдеще? Ще имаме ли работа?“. Силни сме, защото сме заедно - правителството, миньорите - всички ние осъзнаваме каква е важността на цели Маришки комплекс“, заяви енергийният министър.

„Централите от Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България. Вие гарантирате енергийната сигурност на нашата страна, а тя е част от националната ни сигурност. Нали не смятате, че някой ще тръгне в посока да подлага на риска енергийната и националната сигурност на България?“, обърна се тя към служителите.

Министър Петкова отбеляза, че благодарение на техния труд, всички сме спокойни, че имаме ток вкъщи, че сме на топло и светло.

„По отношение на това имаме ли бъдеще - да, ние категорично имаме бъдеще, защото сме заедно и защото българското правителство, българската държава е на своето място“, каза още Теменужка Петкова.

Дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и на останалите централи от Маришкия басейн е вече на финалната права. До края на ноември изтича срокът, в който могат да бъдат дадени становища по тази дерогация. МОСВ е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация за работата на ТЕЦ „Марица Изток“ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи, допълни още Петкова.

„1/4 от емисиите за ТЕЦ „Марица Изток“ 2 към днешния ден са закупени. До 21 декември БЕХ ще купи всички останали емисии, които са необходими, за да може централата да работи в нормален ритъм и всички - и ние, и вие, да сме спокойни за енергийната сигурност на страната и за работните си места“, добави министър Петкова.

Коментари

Задължително поле