Вижте как трошат “Ферари” за над 400 000 лева в автоморга (ВИДЕО)

24 книжки са отнети само за седмица в Сливен и областта

Изгонените руски дипломати напускат Лондон

Сняг затрупа Босна в Разград, отменят днешната тренировка

Насрочиха дата за европейските избори

ГДБОП разби група за трафик на културни ценности (СНИМКИ)

Памет за Кузман Шапкарев 109 години от кончината на изтъкнатия наш възрожденец

Почина последният мъжки северен бял носорог

Юнкер в поздрав към Путин: Надявам се да използвате вашия 4-ти мандат за възстановяване на паневропейския ред за сигурност

Range Rover счупи рекорд на Ferrari 575 коня от двигател 5,0 V8

Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Теменужка Петкова: Няма да се стигне до режим

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Товарът на електроенергийната система на страната отбеляза 20-годишен рекорд в понеделник вечерта – 7679 мегавата, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Такава стойност енергетиците не помнят от 20 години. Независимо от това цялото потребление е било удовлетворено, подчерта тя.

На 9 януари е имало проблеми с активирането на студения резерв в две от шестте електроцентрали, които осигуряват резервните мощности. Затрудненията са били в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ – Русе, заради замръзването на въглищата.

“В понеделник в 6 часа вечерта ТЕЦ „Бобов дол“ заработи в максимален обем. „Русе“ все още не успява. В тази връзка изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в неделя вечерта поиска помощ от страна на Румъния. Чух, че г-жа Нинова е взела отношение по този въпрос – че това дава основание да се мисли за нова ядрена мощност”, каза министър Петкова.

“Предоставянето на помощ между електроенергийните системни оператори е ясно определено в правилата на ЕNTSO-Е. Всяка страна може да иска помощ и иска помощ. Очевидно и нашите румънски колеги са затруднени. Ние отказахме на друга наша съседка – около 200 мегавата за Турция. Такава помощ се оказва непрекъснато – който има възможност, я предоставя. Няма нищо необичайно, няма нищо притеснително”, обясни още тя.

Теменужка Петкова подчерта, че “българската електроенергийна система е стабилна, работи при изпълнение на всички свои ангажименти и нямаме никакви проблеми, никакви аварии и по мрежите на ЕСО. БЕЕС е стабилна и това че сме поискали помощ от Румъния е една рутинна ситуация. Това е по правилата. Така че дали ще се изгражда нова ядрена мощност – може единствено и само на базата на един икономически обоснован проект. А не да си поръчаш реактори, да нямаш договори и да не знаеш на кого ще продаваш електроенергията и на каква цена. ”

Товарът в системата и в момента е над 7000 мегавата, като 47-48% се осигуряват от ТЕЦ. АЕЦ – 28%, ВЕЦ – 8%, топлофикациите – 6 %.

Важно е да бъде съобщено, че към настоящия момент съседни на нас страни обявяват на своите сайтове, че се ограничава износа на електроенергия към съседни страни. Няма как, когато е налице подобно действие в съседните на нас държави при работа в паралел, това неимоверно се отразява на енергийния баланс на всяка държава. Възложила съм на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов да ме информира ежечасно за този процес.

За природния газ също беше отчетен рекорд в потреблението – 16 млн. куб. метра надхвърли в понеделник. Искам да успокоя всички български граждани, че доставките са нормални, ритмични, Буларгаз ще задоволи всички потребности от природен газ, както на индустриалните потребители, така и на газоразпределителните дружества. Над 340 млн. куб. метра газ има в хранилището „Чирен“.
Добивът на въглища в настоящия момент се извършва в нормални условия в тези есенно зимни условия. Колегите подават необходимото количество на централите в Маришкия басейн, но заявките няма как да бъдат изпълнени на 100% , защото централите имат и запаси, но няма проблем и с доставките на въглища.

Направили сме всичко необходимо, за да се излезе от тази ситуация. До преди 1 час нямаше населени места без електрическо захранване.

Мерките на правителството са, че са предприети всички необходими действия и съм сигурна, че няма да се стигне до режим на тока, заяви Теменужка Петкова.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ABE , TOYA POLIGLOT LEO SCHMIDT NA KAKAV EZIK E NAUCHIL DECATA SI?
    SCHWEDITE ZASHTO NE SE RAZBIRAT EZIKOKOVO DORI I SAS SASEDITE SI- NORWEGIANS ? NIE TUK TELEVIZIA NJAMAME, CYRILLICA NJAMAME , EDIN L L U D BALNUVA DA UCHIM PO NEGOWIA METOD !!

  2. А бре Аланкоолу, по доста телевизии се изредиха “независими” енергийни експерти, които обясняваха, че нямаме нужда от допълнителни енергийни мощности /визирайки АЕЦ Белене/, да питам аз тогава защо се отправи запитване за внос на електроенергия от Румъния.Да преди години при 6 блока на АЕЦ Козлодуй имаше режим на тока поради дългосрочните договори за износ на ток за всички страни от Балканите и именно поради това се предвиди изграждане на Аец Белене.От най-големия износител на ток сме стигнали дотам, че да се молим на държавите на които преди продавахме ток.Тук не става въпрос кой е червен, син, гербаджия, трол , а става въпрос за предателството на Кунева и Паси спрямо националните интереси.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.