Отдушникът на зодиите в кризата

Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Теменужка Петкова: Газовият хъб е ценен за цяла Югоизточна Европа

Проектът за газовия хъб е изключително ценен, не само за България, а за целия регион на Югоизточна Европа. Това каза пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Той ще даде възможност през България да минава природен газ от различни източници по различни маршрути и да се създадат условия впоследствие за търговия на природен газ на базата на тази платформа за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната, допълни министърът.

Теменужка Петкова обясни, че това ще е една възможност за реална диверсификация, за развитие и либерализиране на пазара на природен газ.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България е разработена съвместно с партньорите ни от дирекция „Енергетика” на ЕК.

Този проект олицетворява изцяло идеите на Европейския енергиен съюз, свързани с диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ, и с развитието на пазара на природен газ, каза още тя.

Съвсем скоро предстои „Булгартрансгаз” да обяви обществената поръчка за предпроектното проучване, за което ЕК е предоставила и финансиране, обяви Теменужка Петкова.

Всеки един проект, който се реализира на територията на България, ще бъде съобразен с европейското законодателство, категоричен беше министърът.

По думите й, за да стане възможно изграждането на този хъб, трябва на първо място да се изгради липсващата инфраструктура, което ще ни даде възможност да доставим природен газ от различни източници.

„Тази инфраструктура не стана факт години наред и в края на 2016 г. беше изграден първият интерконектор между България и Румъния. В момента вървят пазарните тестове за резервиране на капацитет. Това е един процес, който е свързан с търговската експлоатация на проекта, но кат инфраструктура той е факт.

Сега сме на път да реализираме изключително важния интерконектор с Гърция, чието развитие стана факт през последните 2,5 години“.

Петкова каза още, че в началото на есента ще се стартира обществена поръчка за изпълнител, за строител на този проект, подготвена е документацията и предстои да бъде възложена.

Това е част от липсващата инфраструктура за този хъб и това е може би един от най-важните ключови проекти в Южния газов коридор. Той ще даде възможност да се свържем с друг източник на газ, какъвто е Каспийският регион.

За интерконектора със Сърбия работим много активно. От българска страна са налице всички предпоставки този проект да се реализира. Ние сме изпълнили първата фаза на проекта, но за да стартира втората фаза, изискванията са нашите партньори от отсрещната страна да са достигнали същите действия, реципрочни на нашите, за да има устойчивост, заяви министър Петкова.

„При сърбите обаче има проблем с осигуряване на финансиране. Те кандидатстват за финансиране по предпроектните програми, с които Сърбия разполага, но има забавяне в предоставянето на средствата.

Ние сме осигурили финансиране по оперативна програма „Иновация и конкурентоспособност” – 45 млн. лв., но ако това забавяне продължи може да загубим този осигурен ресурс.

До 2018 г. трябва да започнем да строим. Ако нашите партньори от сръбска страна не постигнат такъв напредък, съществува риск, така че ние трябва да мислим и в малко по-друга светлина“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.