Теменужка Петкова: Гинка Върбакова е млад, интелигентен и почтен човек

Познавам Гинка Върбакова от 20 години – и нея, и семейството ѝ. Тя е млад, интелигентен и почтен човек. Това обяви пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова подаде оставка , след като стана ясно, че доскоро неизвестната фирма „Инерком”, чийто собственик е Гинка Върбакова, ще купи активите на ЧЕЗ в България. Причината за оставката беше нейното познанство с Върбакова. Коалиционните партньори в правителството решиха през изминалата седмица, че няма да приемат оставката ѝ.

Петкова обясни, че с Гинка Върбакова и съпруга ѝ я запознал неин познат, който по-късно станал кум на двойката. Върбакова е завършила лингвистика, а съпругът ѝ – ядрена енергетика, стана ясно от думите на енергийния министър.

Теменужка Петкова е категорична, че общ бизнес с Върбакова няма. Тя уточни, че никога не се е занимавала с бизнес.

В отговор на обвиненията на Румен Овчаров от БСП тя го посъветва да прочете правителствената стратегия от 2003 г. за продажбата на ЕРП-тата, която е 2017 страници.

Петкова опроверга твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” не се съхранява като хората и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Тя определи думите на Овчаров като спекулации.

Националната електрическа компания стопанисва най-големите, комплексни и значими язовири в страната. Тези язовири са, бих казала, в отлично техническо състояние, заяви министърът на енергетиката и уточни, че НЕК има специално предприятие – „Язовири и каскади“, което се грижи и стопанисва тези язовири.

„40 язовирни стени се стопанисват от НЕК. Нашите язовири са в много добро техническо състояние. Няма преливащи язовири, стопанисвани от НЕК“, уточни тя. По думите ѝ българските граждани трябва да бъдат спокойни за състоянието на съоръженията.

„Проблемът е с така наречените малки язовири, които се намират в малки общини и съответно общините трябва да ги стопанисват“, коментира още министър Петкова.

На въпрос остава ли министър на енергетиката, тя отговори: „Благодаря на премиера, ГЕРБ и коалиционнните партньори за доверието. Това ме задължава изключително много.“

 

Коментари

Задължително поле