Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

Строг затвор за жена, лъгала многократно, че е изнасилвана

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Министър Ангелкова: Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в „Слънчев бряг-изток“

Двама души са загинали при катастрофа край Ловеч

Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Бургаски лекари извадиха 35 см тумор

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Теменужка Петкова: До началото на 2020 година интерконекторът България-Гърция трябва да бъде въведен в търговска експлоатация

Снимка: Пламен Стоименов

Не се съмнявам, че втората фаза на пазарния тест за интерконектора България-Гърция ще бъде успешна, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция, свързана с втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, предаде „Фокус“.

„След днешната среща, след изключително откровения и приятелски диалог, който имаме между нашите две страни и нашите две правителства, смятам, че ние работим и гледаме в една посока и този проект ще бъде успешен“, заяви министър Петкова.

„Така че аз не допускам, че ще има някакъв проблем с втората фаза на пазарния тест“, допълни тя, „Когато взехме окончателното инвестиционно решение на 10 декември миналата година, ние много ясно заложихме оттук нататък какви да бъдат стъпките. Разписахме и пътна карта, която плътно следваме към този момент“.

По думите й след успешното провеждане на втората фаза на пазарния тест следва възлагането на процедурата за обществена поръчка, свързана с изграждането на междусистемната връзка между Гърция и България.

„В края на 2019 година проектът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация“, каза още министър Петкова.

Министърът на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис заяви от своя страна, че доброто сътрудничество не само между двете министерства, но и между двете държави имат изключително значение за стабилността на Балканите, и то в един кризисен момент, който всички осъзнават.

„Доволни сме от начина, по който вървят нещата по изграждането на проекта и от това, че нови фирми изразяват интерес да се включат с по-големи количества в него. Гръцко-българският тръбопровод е непосредствено свързан с големите енергийни проекти в региона“, каза още той.

4 нови компании са заявили интерес за участие във втората обвързваща фаза на пазарния тест за интерконектора с Гърция, каза още министър Петкова.

По думите й това показва, че проектът е жизнеспособен, а българският и гръцкият регулатор към момента търсят възможност за разработване на правила, с които да дадат възможност на тези компании да се включат във втората фаза на пазарния тест при спазването на всички изисквания за публичност и равнопоставеност.

„Надяваме се всичко да бъде успешно и с тези нови участници, които са гаранция за интереса към този проект, за неговата икономическа обоснованост“, отбеляза тя.

Министър Петкова уточни още, че в момента се подготвя документацията за провеждането на обществената поръчка за строителството на интерконектора.

„Това е един много сложен процес и строителна дейност, която изисква прецизност по отношение на техническата документация. Трябва да бъдат изработени критерии за оценка, методика за оценка на участниците при спазване на всички правила в областта на обществените поръчки. И двете правителства са заявили, че това трябва да е обществена поръчка, която да се проведе в рамките на спазване на всички правила на ЕС в областта на обществените поръчки, така че да се гарантира публичност, прозрачност и максимален брой участници да се включат в нея, както и да се постигнат максимално добри условия от икономическа гледна точка и гаранции за техническото изпълнение на този проект“, коментира още министър Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.