Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана

Теменужка Петкова

Няма никакви притеснения заради ситуацията в Азовско море, заяви енергийният министър

Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради ситуацията в Азовско море. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния си режим и няма абсолютно никакви притеснения и основания за такива. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите за енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има план за такива. И ние имаме план за действие. Имаме договор за обратен реверсивен поток от страна на Гърция, имаме и необходимите количества в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни – енергийната ни сигурност е гарантирана“, заяви Петкова.

На въпрос колко ще струва влизането на „Булгарстрансгаз“ в проекта „Александруполис“, тя отговори, че това предстои да се анализира. „20% ще бъде делът, който „Булгартрансгаз“ ще придобие в тази компания“, каза още тя и обясни, че държавата няма да има участие в този проект.

Попитана дали има опасения, че „Турски поток“ може да последва съдбата на „Южен поток“, Петкова отговори, че няма такива притеснения.

Коментари

Задължително поле