Теменужка Петкова и БСП спорят за енергетиката

ГЕРБ и БСП влязоха в открит спор в парламента заради енергетиката.

Депутатите от "БСП лява България" Жельо Бойчев и Таско Ерменков дадоха брифинг в отговор на изявленията от вчерашния ден на министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Ивелина Василев.

От БСП съобщиха, че от ЕСО са изпратили писмо на Теменужка Петкова, в което предупреждава, че електроенергийната ситема на България е в състояние на тревога. За писмото съобщи и Румен Овчаров пред БНР по-рано днес. В него се казва, че България реализира внос за потребление, достигащ до 175 мегават за час, които покриват недостига на ток, въпреки активирането на всички резервни източници.

По време на изявленията им депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев започна да задава въпроси към колегите си от БСП.

На място пристигна и енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Тя попита откъде БСП са се сдобили с писмата, които цитират и обясни, че социалистите се опитват да всяват паника в държавата.

"Няма внос на електрическа енергия в България", заяви Теменужка Петкова, в отговор на заявеното от „БСП лява България” твърдение, че електроенергийната система на България е под заплаха и е възможен режим на тока.

„Това, което Електроенергийният системен оператор е поискал, се нарича аварийна помощ от съседните държави. Това е по силата на споразумение, подписано между електроенергийните системни оператори на България и съседните на нас страни”, обясни министърът на енергетиката в оставка.

Тя се обърна към БСП с думите: „Напомням ви, че през 2013 г., по ваше време, вие сте поискали 4500 мегавата аварийна помощ. В същото време са дадени 2200 мегавата аварийна помощ. Това е процес, който протича непрекъснато. Това, което ние сме поискали е да ни бъде върната тази помощ, която ние сме дали на Турция, Сърбия, Гърция и т.н. Независимо от това, което ни е върнато, към днешна дата ние имаме да получаваме още 1800 мегавата от Турция и 800 мегавата от Сърбия”. Министър Петкова още веднъж подчерта, че тази електроенергия неправилно се нарича „внос”.

"Няма никакъв риск и проблем с електрическото захранване на българските граждани. Хората трябва да бъдат спокойни и да не обръщат внимание на това, което колегите от БСП се опитват - да създадат някакъв изкуствен проблем", каза още Петкова.

„Не знам защо не ни критикуват за 1, 131 млрд. лв., които към днешна дата оставяме по сметките на българската енергетика”, посочи министърът в оставка. По време на брифинга тя се обърна към народните представители от „БСП лява България” с думите: „Парите, които вие бяхте оставили, бяха 404 млн. лева. Нали можете да смятате. До 1, 131 млрд. лв. каква е разликата? Работили сме честно и почтено и сме дали всички от себе си, така че да стабилизираме сектора и успяхме”.

Министър Петкова подчерта, че всички предишни задължения, завещани на това правителство, също са платени. „Платихме „Белене” и спестихме 900 млн. на българските данъкоплатци. Не си спомням колегите от БСП да имат възможност да се похвалят с подобен резултат. Платихме просрочените задължения към американските централи, стопихме дефицита в НЕК. Какво повече трябва да се направи?”, попива министърът в оставка.

Тя още веднъж призова българските граждани да бъдат спокойни, защото няма никакви рискове за българската енергетика, а тя е в стабилно състояние. „Рисковете са само в главите и желанията на някои, които искат да дестабилизират тотално държавата”, заяви още министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България