Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Теменужка Петкова и шефът на “Росатом” обсъдиха реализацията на реакторите за “Белене”

Снимка: Министерството на енергетиката

В рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ г-н Алексей Ликхачов. Традиционно форумът се провежда в руската столица Москва. По време на разговора бе отбелязано ползотворното сътрудничество между двете страни през годините в сферата на ядрената енергетика, съобщи пресцентърът на министерството.

„След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване“, подчерта министър Петкова. „Страната ни следва да се съобрази и с произтичащите от парижкото споразумение изисквания за намаляване на вредните емисии. Въпреки, че ще настояваме пред ЕК за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си стратегия“, каза още тя. По думите й основната цел на правителството в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност.

Пред г-н Ликхачов Петкова изложи плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта „Белене“ в отделна компания, която да бъде предложена за приватизация. По думите й, освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, България разполага и с технически отлично подготвени експерти. В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за „Белене“ да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Петкова.

От страна на „Росатом“ бе проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на „Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Двамата припомниха успешното приключване на дейностите по модернизация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Петкова изрази увереност, че съвместната работа между експертите на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Росатом“ ще завърши успешно и по отношение на дейностите за удължаване живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, категорична бе Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. ИЗЧАДИЕ адово, спри с този Плевнелиев!
   Той си отиде, не разбра ли?
   Коя циганканка може да роди такъв изрод?
   Да се задавиш с рублите си, да се задавиш!
   Защо не ми дойдеш на улицата, анонимно изчадие адово. Бъди проклет во веки веков!!!
   Какво мислиш, че правиш с непрекъснати си безумни писания? Променяш общественото мнение? В каква посока?
   Смърт, и то бавна, мъчителна за изчадия като теб!

   1. Смърт, смърт, не психиатрична болница, където с пяна на устата ще хапеш пациентите.
    Смърт за малките ти букви, за точките и запетайките ти!
    Евроатлантическите ценности останаха в миналото – връщаме смъртното наказание като ердо. Смърт за изчадията!

 1. Ще клекнат ГЕРБавите, ама дотогава още колко злини ще ни нанесат ???? Бъдещето е на ядрената енергетика, която няма алтернатива. Вятърните мелници и слънчогледите не могат да гарантират постоянно енергия. Германия преразглежда решението си за закриване на ядрените си централи. По-умните от нас унгарци си строят нова РУСКА АЕЦ. Само разБОЙКО изпълнява простотиите на краварите и ни натика в н-та глуха. Крайно време е да си ходи като НИЩОТО от Дондуков.

 2. След думите на г-н Борисов, че “единственият вариант за изграждане на “АЕЦ “Белене” е … с държавно участие” и мнението на енергетици с опит, като бившият директор на АЕЦ “Козлудуй”, който подчерта нуждата от базови мощности, очевидно стъпките се движат в правилната посока. Ще припомня и опита, когато преди 27.06.2009 г., се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор за 49% от акциите на новата компания. Отзоваха се10 участници и беше избран RWE за стратегически инвеститор. НЕК и RWE подписаха споразумение за създаване на съвместно дружество за АЕЦ Белене. Този опит може да бъде полезен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.