РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Теменужка Петкова: Концесионерът на мини „Бобов дол“ дължи на Министерството на енергетиката плащания в размер на 560 хил. лева

Теменужка Петкова

Към този момент концесионерът дължи плащания на министерство на енергетиката в размер на 560 хил. лева, в това число от главница и лихва. Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в Мини „Бобов дол“.

„Концесионерът „Ураново“ в последствие се преименува в „Открит въгледобив Бобов дол“, който е днешният концесионер на участъка“, уточни тя. „Тези суми не са издължени и министерството ще предприеме действия това да се случи час по-скоро“, заяви Теменужка Петкова.

„Историята започва в далечната 2005 годинa с решение на МС от 9 февруари, когато се предоставя концесия на мини „Бобов дол“, което към момента е дружество със 100% държавно участие. Концесията е за период от 35 години“, обясни тя.

„В договора за предоставяне на концесия има една много важна клауза, от която става ясно, че този договор за концесия ще влезе в сила само тогава, когато се промени собствеността в капитала на мини „Бобов дол“, тоест дружеството да бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка“, допълни Теменужка Петкова.

По думите й през 2007 се взима друго решение на МС, в което се казва, че се дава право на мини „Бобов дол“ да прехвърли правата си по договора за концесия на „Ураново“. „За мен е загадка и може би трябва да бъде обект на друг преглед и анализ е как така без договора от 2005 да е влязъл в сила и да са настъпили обстоятелствата, които са задължително условие за влизане в сила на договора, е прехвърлена концесията“, коментира министърът.

Има важна условност, която трябва да бъде ясна. Става въпрос за взаимоотношения в една частна фирма, за взаимоотношенията между работодател и работник в една частна фирма. Това каза на извънредно заседание на Комисията по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в „Въгледобив Бобов дол“.

„Има искания да се предприемат действия и Министерство на енергетиката да предостави определен ресурс, след което ТЕЦ „Бобов дол“ да бъде включен на регулирания пазар. Подобна версия и подобна възможност, мисля че за всеки е ясно, че няма как да стане възможна“, посочи тя и допълни, че държавата няма как да се намеси в една такава ситуация.

„Може би държавата е трябвало да се намеси в далечната 2007 година на 26 февруари, когато е подписан анекс номер 1, и всъщност е даден стартът на този процес“, посочи Теменужка Петкова. „Запознах се с архивните документи и смятам, че това е важна тема и трябва да я анализираме“, коментира тя. „За министерството на енергетиката и за правителството е много важна съдбата на всеки един миньор. Ние сме колеги и сме „в една лодка“ с тях“, посочи министърът. „Винаги сме работили активно и никога не сме правили разлика дали става въпрос за миньорите в държавните мини или за частни такива“, каза още Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“.

Има потребност за създаване на анкетна комисия, за да станат всички факти и обстоятелства ясни, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в Мини „Бобов дол“.

„Трябва да се направи детайлен анализ на цялата ситуация от нейното начало до настоящия момент“, уточни тя. „По отношение на това какви сделки са се случвали в рамките на търговското дружество, което е концесионер, няма как Министерството на енергетиката да има информация.

Това е информация, която може да бъде изискана от Агенцията по вписванията и данъчните служби“, обясни Теменужка Петкова. „Лично ще участвам и ще съдействам с цялата необходима информация, за да може този случай да стане ясен за цялото общество и да не се повтарят повече подобни неща и да не стигаме до неприятните ситуации от тези дни за миньорите“, заяви министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Престъпници нагли … От … 1989 …. до …… 2016 ….. Само кражби и далавери …. Това не са управляващи , това са престъпници облякани със влас …. Не се съдят за ограбването на България защото , всички които са били във власта от .. 1989 … до … 2016 ….. са крали като за световно , е как да се съдят сега … като и тея които раздават присъди , и осъждат бедния народ по затворите за кокошкарски работи , са за затворите … Това са престъпнициоблякани със влас …. Боклуци нагли ..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.