Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Теменужка Петкова: „Въгледобив Бобов дол” оттегля искането си за прекратяване на концесионния договор

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Тази сутрин от „Въгледобив Бобов дол” ни уведомиха, че оттеглят вчерашното си искане за прекратяване на концесионния договор. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“, заради забавените им плащания.

„Днес сутринта пристигна това писмо, в което ни уведомяват, че има настъпили нови обстоятелства, не ни известяват какви са те. Очевидно има такива след като ни уведомяват, че оттеглят вчерашното си уведомление с искане за прекратяване на концесионния договор“, съобщи тя.

„Нека да изчакаме. Друга информация няма, в момента, когато имаме такава, ще ви информираме“, допълни тя. Министър Петкова не можела да коментира дали има политически мотив в действията на собственика на рудника, които по някакъв начин да са свързани с предизборната кампания. „Не искам да влизам в подобни конспирации, става въпрос за закъснение за изплащане на трудовите възнаграждения от август тази година, така че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация“, каза тя, цитирана от “Фокус”.

По думите й в случая става въпрос за отношенията в една частна фирма и държавата много трудно може да се намеси в тях. „Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, виждате, че ние го изпълняваме и държавата е на своето място. Тук става въпрос за отношения работник-работодател по силата на концесионен договор, който е подписан през 2007 година със срок от 30 години въз основа на него са възникнали тези правоотношения, но работникът и работодателят в една част кампания имат своите договорни отношения и те се развиват по този ред. Държавата няма как да се намеси като някакъв посредник в тези двустранни отношения в една частна фирма“, заяви министър Петкова.

Социалният министър Зорница Русинова подчерта, че в случай, че 650 работника от рудника наистина бъдат уволнени, са предприети мерки много бързо да им се намери работа и то на територията на областта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.