Теменужка Петкова: „Въгледобив Бобов дол" оттегля искането си за прекратяване на концесионния договор

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Тази сутрин от „Въгледобив Бобов дол" ни уведомиха, че оттеглят вчерашното си искане за прекратяване на концесионния договор. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“, заради забавените им плащания.

„Днес сутринта пристигна това писмо, в което ни уведомяват, че има настъпили нови обстоятелства, не ни известяват какви са те. Очевидно има такива след като ни уведомяват, че оттеглят вчерашното си уведомление с искане за прекратяване на концесионния договор“, съобщи тя.

„Нека да изчакаме. Друга информация няма, в момента, когато имаме такава, ще ви информираме“, допълни тя. Министър Петкова не можела да коментира дали има политически мотив в действията на собственика на рудника, които по някакъв начин да са свързани с предизборната кампания. „Не искам да влизам в подобни конспирации, става въпрос за закъснение за изплащане на трудовите възнаграждения от август тази година, така че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация“, каза тя, цитирана от "Фокус".

По думите й в случая става въпрос за отношенията в една частна фирма и държавата много трудно може да се намеси в тях. „Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, виждате, че ние го изпълняваме и държавата е на своето място. Тук става въпрос за отношения работник-работодател по силата на концесионен договор, който е подписан през 2007 година със срок от 30 години въз основа на него са възникнали тези правоотношения, но работникът и работодателят в една част кампания имат своите договорни отношения и те се развиват по този ред. Държавата няма как да се намеси като някакъв посредник в тези двустранни отношения в една частна фирма“, заяви министър Петкова.

Социалният министър Зорница Русинова подчерта, че в случай, че 650 работника от рудника наистина бъдат уволнени, са предприети мерки много бързо да им се намери работа и то на територията на областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България