Теменужка Петкова: Налице е сериозен интерес към проекта АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Енергийната система на страната е подготвена за зимата, каза още министърът

Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни пред БНТ министърът не енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала.

Анализи на БАН и стрес тестове са извършвани от международни организации на площадката на „Белене“ за сеизмична активност. Те показват, че няма сеизмичен риск, заяви Петкова. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Дали сме широка възможност за всички потенциални участници. По отношение на проекта е налице сериозен интерес, каза тя.

По думите й стратегическият инвеститор ще бъде избран на базата на публична процедура, която защитава в максимална степен нашите национални интереси. Срокът за изпълнение е около една година.

Правителството работи активно България да остане на газовата карта на Европа, увери Петкова. По думите ѝ, проектът за газоразпределителен център е продкрепена от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника.

Предварителните анализи показват, че българската инвестиция в евентуалния „Турски поток“ през територията на страната би струвала около 2,6 млрд. лв., обясни Петкова. За периода от 2020-2040 г. държавата би реализирала печалба от 4,35 млрд. лв., като ще се запази стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни тя.

"Когато става дума за такива проекти, геополитическите аргументи са на друго място. На първо място е икономическата обоснованост на един такъв проект и ползите, които би имала съответната държава", каза тя.

И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният системен оператор на България са подготвени за зимата. Това са показали скорошни проверки, заяви Теменужка Петкова. "Енергийнита система на страната е в много добро състояние и хората трябва да бъдат спокойни."

Петкова допълни, че режим на тока няма да има никъде, но изтъкна, че технически повреди вследствие на лошото време на възможни, но извършените проверки са показали, че дружествата са готови да ги отстранят своевременно.

 

Коментари

Задължително поле