Теменужка Петкова: Оборудването за АЕЦ „Белене“ се съхранява при спазване на всички изисквания на производителите

„Към момента половината оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ е доставено и то се съхранява при спазване на всички изисквания на руските производители“, подчерта министър Теменужка Петкова пред медии по време на инспекция на площадката. В проверката участваха изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ ЕАД г-н Петьо Иванов и на „Национална електрическа компания“ ЕАД г-н Петър Илиев.

Теменужка Петкова

Преди да започнат доставките има изготвени схеми за разположение на пристигащото оборудване в съответствие с изискванията на заводите производители за консервация, транспортиране и съхранение, съобщават от Министерството на енергетиката. Спазват се всички разпоредби съгласно техническите паспорти на елементите от оборудването. „Всяка част е разположена точно там, където са преценили производителите. Лично министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването“, каза министър Петкова. По думите й шахтата, чиято опаковка бе нарушена при транспортиране, е преопакована. В склада на закрито са поставени тези части, които производители са определили да са там.

Съгласно подписано споразумение между „Национална електрическа компания“ ЕАД и Атомстройекспорт се предвижда останалата част от оборудването, предназначено за проекта „Белене“ да бъде доставено у нас до края на годината. Министър Петкова бе категорична, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България